Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 3 ziemniaki
- 4 marchewki
- pietruszka
- pół selera
- 10 dag zielonej soczewicy lub soczewica z puszki
- puszka zielonego groszku
- 3 kiszone ogórki
- 2 ugotowane na twardo jajka
- szczypiorek
- 4 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na wielkanocną sałatkę z soczewicy!
- Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler wyszoruj, opłucz, ugotuj.
- Wystudź, obierz, pokrój w niewielką kostkę.
- Soczewicę opłucz, zalej zimną wodą, odstaw na pół godziny.
- Gotuj w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka.
- Odsącz, wystudź.
- Groszek odsącz.
- Ogórki pokrój w kostkę, jajka i szczypiorek posiekaj.
- Rozdrobnione składniki wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, połącz z majonezem.