Ume
Pod tą krótką nazwą kryje się nic innego jak morela japońska. Owoce te pochodzą ze środkowych i północno-wschodnich Chin. Wyglądem i kolorem przypominają śliwki – renklody. Prawdopodobnie dlatego alkohol wytwarzany na ich bazie nazywany jest winem śliwkowym. Miąższ owocu ma kolor żółty, zaś jego smak jest neutralny, prawie nijaki. Posiadają właściwości oczyszczające organizm z toksyn, zwalczają bakterie, korzystnie wpływają na zwiększenie odporności. Łagodzą mdłości, skurcze żołądka, zatrucia pokarmowe. Stosowane jako środek zwalczający pasożyty. Wykorzystywane do produkcji alkoholu ale także po odpowiedniej obróbce, podaje się je jako przystawkę do ryżu.
Polecamy: Jak degustować wino?
Umeshu
To japoński likier morelowy mylnie zwany winem śliwkowym. Proces jaki zachodzi aby powstał wspomniany trunek to maceracja owoców wraz z dodatkiem cukru w japońskiej wódce shōchū. Tradycja jego wytwarzania znana jest od ponad 1000 lat. Przez długi czas był wytwarzany przez gospodynie i spożywane jedynie przez domowników. Nie był produkowany w celach komercyjnych. Aby alkohol był gotowy potrzebne jest co najmniej pół roku. Osiągnie on wtedy delikatny, słodko-kwaśny smak.
Rodzaje
Istnieją cztery główne rodzaje tego trunku różniące się między sobą gatunkiem alkoholu będącego bazą likieru: ume macerowane w sake, shōchū, brandy oraz innym alkoholu. Umeshu najczęściej podawane jest jedynie z lodem ale w barach dostępne są także bardziej wymyślne drinki, np. z sokiem pomarańczowym, zieloną herbatą, napojami gazowanymi, innymi likierami owocowymi czy winami. W Polsce zawarta w nim ilość alkoholu nie przekracza 15 % jednakże wersja spotykana w Japonii zawiera 20%. Jest to rodzaj alkoholu deserowego dlatego nikt w Japonii nie zaserwuje nam go do dania głównego.
Przykładowe drinki
Umeshu z sokiem
Składniki
- 50 ml soku pomarańczowego
- 30 ml umeshu
- 2 kostki lodu
- plasterek pomarańczy do ozdoby
Przygotowanie
Łączymy składniki w shakerze, przelewamy do wysokiej szklanki i ozdabiamy plasterkiem pomarańczy.
Umeshu z syropem
Składniki
- 30 ml wódki
- 30 ml umeshu
- 5 ml syropu malinowego
- wykałaczka z malinami do ozdoby
Przygotowanie
Łączymy składniki w shakerze, przelewamy do kieliszka do Martini, ozdabiamy wykałaczką z malinami.
Umeshu z likierem
Składniki
- 15 ml likieru porzeczkowego
- 50 ml soku jabłkowego
- 30 ml umeshu
- ozdobna słomka
Przygotowanie
Łączymy składniki w shakerze, przelewamy do wysokiej szklanki, dodajemy ozdobną słomkę.
Zobacz także: Rodzaje sushi - galeria