Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Biszkopt:
- 35 dag mąki
- 20 dag cukru
- 6 jajek
Krem ajerkoniakowy:
- 20 dag ugotowanego budyniu śmietankowego
- 20 dag masła
- 25 dag bitej śmietany
- 2 łyżki ajerkoniaku
- łyżka spirytusu
- 1 dag żelatyny
- gotowa żółta masa cukrowa do dekoracji
Przygotowanie:
Zobacz przepis na tort z ajerkoniakiem!
- Przygotuj biszkopt: ubij białka z cukrem.
- Dodawaj pojedynczo żółtka i mąkę.
- Masę przelej do formy o średnicy 18 cm i piecz 40 minut w temperaturze 180°C.
- Upieczony biszkopt przekrój w poprzek na 3 blaty.
- Przygotuj krem: budyń utrzyj z masłem, wymieszaj z bitą śmietaną.
- Następnie dodaj ajerkoniak, wlej spirytus, a na koniec dodaj namoczoną w małej ilości wody i lekko podgrzaną żelatynę. Wymieszaj.
- Przygotowanym kremem przełóż blaty biszkoptowe.
- Resztą kremu posmaruj wierzch i boki tortu.
- Masę cukrową rozwałkuj, płachtą oklej boki i wierzch tortu.
- Dowolnie udekoruj.