Sery holenderskie

Holandia kojarzona z wiatrakami, kolorowymi tulipanami i miejskimi rowerami. Ale Holandia to przede wszystkim kraj doskonałego mleka i wspaniałych wyrobów mleczarskich. I choć niekwestionowanym królem serów jest Francja, to i Holandia również ma się czym chwalić, bowiem zaliczana jet do pięciu największych producentów sera na świecie. Do najbardziej znanych gatunków holenderskich serów należą gouda, edammer oraz mazdamer.
/ 18.06.2013 09:46

Holandia kojarzona z wiatrakami, kolorowymi tulipanami i miejskimi rowerami. Ale Holandia to przede wszystkim kraj doskonałego mleka i wspaniałych wyrobów mleczarskich. I choć niekwestionowanym królem serów jest Francja, to i Holandia również ma się czym chwalić, bowiem zaliczana jet do pięciu największych producentów sera na świecie.

Sery holenderskie znane są i doceniane na całym świecie, a to za sprawą wyjątkowej jakości, konsystencji i oczywiście walorów smakowych. Najlepsze sery robione są ze świeżego, nie pasteryzowanego mleka, a swój żółty kolor ser zawdzięczają karotenowi znajdującemu się w trawie, którą jedzą krowy, a który później pojawia się w mleku.

Sery holenderskie

Sery holenderskie możemy podzielić na cztery  rodzaje: młody ser jong belegen, który dojrzewa minimalnie 10 tygodni, dojrzały belegen, który dojrzewa 6 miesięcy, stary dojrzały oud belegen, który dojrzewa od 8 do 9 miesięcy oraz stary ser oude kaas, dojrzewa minimalnie 14 miesięcy. Ser holenderski im jest starszy, tym jest bardziej kruchy, twardy, mocny w smaku i droższy.

A do najbardziej znanych gatunków holenderskich serów należą gouda, edammer, które zostały wpisane na unijną listę produktów regionalnych oraz mazdamer.

 

Gouda

Jest jednym z najstarszych i najsłynniejszych serów holenderskich, uznawany za jeden z najlepszych serów swiata. Pochodzi z okolic holenderskiego miasta Gouda.

Sery holenderskie

Wytwarzany jest ze świeżego, surowego, niepasteryzowanego mleka krowiego. Dojrzewa sześć tygodni, ale pełną dojrzałość ser Gouda uzyskuje po 10–12 tygodniach i takie sery są najsmaczniejsze i zarazem droższe.

Ma silny, wyrazisty zapach, soczysty, śmietankowy smak i jędrny miąższ z małymi dziurkami. Doskonale nadaje się na kanapki, przekąski. Bardzo dobrze się ściera, więc idealny jest do zapiekania. Świetnie komponuje się z owocami i winem.

Papryka nadziewana warzywami i serem gouda

Składniki:

  • 4 papryki kolorowe
  • 30 dag żółtego sera gouda
  • czerwona cebula
  • mała cukinia
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku
  • awokado
  • mała puszka kukurydzy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju

Sery holenderskie

Sposób przygotowania:

Z papryk odciąć górną część i usunąć gniazda nasienne. Cebulę drobno posiekać. Cukinię przekroić wzdłuż na pół, a następnie na plasterki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, oprószyć solą, pieprzem, paprykami. Dodać cukinię. Smażyć kilka minut mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Obrać awokado i pokroić na kawałki. Odcedzić kukurydzę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W dużej misce połączyć awokado, kukurydzę, cukinię z cebulą, natkę i ser. Nafaszerować papryki, ustawić w naczyniu do zapiekania i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

 

Edammer

Pochodzi z okolic holenderskiego miasta Edam. Jest to bardzo wytrzymały ser, który łatwo nie ulega zepsuciu, przez co pomiędzy XIV i XVIII wiekiem stał się najpopularniejszym rodzajem sera konsumowanego na statkach i w koloniach.

Sery holenderskie

Ma kształt kuli pokrytej charakterystyczną warstwą czerwonego wosku (sery mające ponad 17 tygodni sprzedawane są w czarnej otoczce). Jest to ser o delikatnym, słodkim i lekko orzechowym smaku, a w porównaniu do innych serów prawie nie ma zapachu. Dopiero wraz z dojrzewaniem ser nabiera silniejszego aromatu i twardnieje.

Cechuje się niższą od innych gatunków serów zawartością tłuszczu. Idealny na kanapki, do sałatek, zapiekanek, makaronów, wspaniale smakuje w towarzystwie owoców.

Edamskie kotlety

Składniki:

  • 30 dag mięsa mielonego,
  • 20 dag sera edamskiego,

     

  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 jajo,
  • bułka tarta,
  • tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania:

Ser ścieramy na drobnej tarce. Bułkę kroimy i moczymy w mleku. Czosnek wyciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy sól i pieprz. Formujemy kotlety, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na tłuszczu.

 

Mazdamer

Ser powstał na początku lat 90. XX wieku jako alternatywa dla szwajcarskiego, o wiele droższego, serów Emmentaler. Często nazywany holenderskim Emmentalerem. Dojrzewa szybciej niż inne sery holenderskie, bowiem minimum 4 tygodnie.

Sery holenderskie

Charakteryzują go duże dziury i mocny, orzechowy smak, z lekką nutką goryczy. Polecany głównie na deskę serów. Świetnie komponuje się z owocami i winem.

Tarta z serem Mazdamer

Składniki:

Ciasto:

  • 250 gramów mąki
  • 125 gramów zimnego masła 
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 2 czerwone cebule
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g sera mazdamer
  • 2 jajka
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • 300 ml śmietanki słodkiej 18%
  • 1 łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Składniki na spód tarty zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy ją na pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy wypełnienie tarty.

Na patelni podsmażamy szynkę, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Całość chwilę podsmażamy.

Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę do tarty wysmarowaną masłem, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C na około 10 minut.

W osobnej miseczce mieszamy śmietankę i jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.

Na podpieczone, lekko ostudzone ciasto wykładamy połowę startego sera oraz cebulę z szynką i czosnkiem. Zalewamy śmietaną z jajkami. Na wierzchu układamy przekrojone na pół pomidorki i posypujemy resztą sera. Wstawiamy do rozgrzanego na 200°C piekarnika, pieczemy około 30 minut.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)