Rydze duszone - przepis

Lepszy rydz, niż nic? Zdecydowanie lepsze będą dwa - albo cała garść! Odpowiednio przyprawione i duszone, odwdzięczą się wspaniałym smakiem i aromatem!
/ 10.07.2018 18:47

Składniki:

  • 80 dkg grzybów,
  • 8 - 10 dkg cebuli,
  • 4 - 6 dkg tłuszczu,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Wybrać młode, nierobaczywe, średniej wielkości rydze. Kapelusze oddzielić od trzonków, robaczywe odrzucić. Grzyby dokładnie opłukać, osączyć na sicie.

Cebulę obrać, pokrajać w krążki, zasmażyć na tłuszczu. Włożyć rydze, dusić razem do miękkości. Gdy rydze są miękkie, odparować, dodać sól i pieprz. Wyłożyć na salaterkę i zaraz podawać.

fot.sxc.hu

Redakcja poleca

REKLAMA