Fot. Fotolia
Migdałowy krem frangipani
We Francji znany jako crème frangipane, we Włoszech jako frangipani, to jedwabisty, migdałowy krem używany w ciastach i tartach. Każdy z tych krajów przypisuje sobie jego pochodzenie. Sama nazwa pochodzi z włoskiego frangere il pane, czyli łamać chleb.
Jedna z legend mówi, że tę migdałową słodkość przyniosła św. Franciszkowi z Asyżu, Jacopa da Settesoli z rodziny arystokratów Frangipani i tak krem zyskał swoją nazwę.
Inni wierzą, że w XVII wieku pewien włoski szlachcic z rodziny Frangipani, mieszkający w Paryżu, podarował Ludwikowi XIII perfumowaną rękawiczkę o zapachu gorzkiego migdału.
Tak rozpoczęła się moda na migdały, a paryscy cukiernicy zaczęli nazywać nadziewane kremem migdałowym ciasta właśnie frangipane.
Zobacz także: Czy masła orzechowe są zdrowe?
Francuski krem frangipani do ciast – przepis
Składniki:
- pół szklanki mielonych migdałów bez skórki
- pół szklanki cukru
- 3 łyżki mąki tortowej
- szczypta soli
- 4 łyżki masła
- 2 duże jajka
Przygotowanie:
Miksujemy masło z cukrem, dodajemy mielone na drobno migdały i łączymy w jedną, gładką masę. Po jednym dodajemy do masy jajka, nie przestając miksować. Następnie dodajemy 3 łyżki mąki i ubijamy przez kolejną minutę. Krem jest gotowy do wykorzystania do ciasta lub na tartę.
Źródło: Materiały prasowe Travelplanet.pl / Praktycy.com
Wypróbuj przepis na Krem czekoladowy do smarowania pieczywa