Croquembouche
Ciasto ptysiowe
- 170 g mąki pszennej
- 250 ml wody
- 100 g masła
- 4 jajka
- szczypta soli
Krem patissiere
- 125 g mąki ziemniaczanej
- 250 g cukru
- 5 żółtek
- 1 łyżka masła
- 0,5l wrzącego mleka
- ziarenka z 1 laski wanilii
Karmel
- 700 g cukru
Zobacz także: Muffinki i tort z babeczek na weselu
Przygotowanie
Krem
Żółtka ucierać z cukrem do momentu uzyskania jednolitej, bardzo jasno-żółtej masy. Masa powinna być puszysta lecz cukier nie musi się całkowicie rozpuścić. Następnie dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Cały czas miksując, bardzo powoli wlać gorące mleko. Powstałą masę gotować 2-3 minuty, cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Zdjąć z ognia, lekko schłodzić a następnie dodać masło oraz wanilię.
Ciasto
-
Nastawiamy piekarnik na 180 °C.
-
W garnku gotujemy wodę z solą. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i natychmiast dodajemy mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Delikatnie suszymy masę ponownie wstawiając ją na gaz. Następnie przedkładamy ją do miski i wbijamy kolejno żółtka cały czas mieszając. Gotowe ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej i rozmieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
-
Pieczemy ok. 10-15 minut. Do momentu aż ciasto z wierzchu będzie twarde i przyrumienione.
Karmel
Cukier rozpuszczamy w garnuszku aż do uzyskania brązowej masy.
Łączenie składników
Ostudzone ptysie nadziewamy kremem patissiere , wkuwając się w nie od spodu. Następnie zanurzamy je w karmelu, uważając przy tym aby się nie poparzyć. Na paterze lub płaskim, odpowiednio dużym talerzu, układamy okrąg o stosunkowo dużej średnicy. Następnie układamy trochę mniejszy i tak do momentu umieszczenia wszystkich ptysiów. Ozdabiamy pozostałym karmelem.
Zobacz jeszcze: Tarta niejedno ma imię