Przepis na cytrynowe risotto z mozarellą

Risotto to włoskie danie, które podbiło serca całej Europy. Wariantów przygotowania tej prostej potrawy jest wiele, ponieważ możemy użyć najrozmaitszych dodatków. My podajemy przepis na risotto cytrynowe z dodatkiem sera mozarella.
/ 31.07.2013 10:20

Risotto Włosi zawdzięczają (prawdopodobnie) chińskim wojażom Marco Polo, który danie to wprowadził na tamtejsze salony ok. XIII wieku. Obecnie risotto zdobyło uznanie w większości kuchni europejskich, a mnogość możliwych dodatków powoduje, że znaleźć możemy dziesiątki przepisów na tę potrawę –zawsze jednak podstawą jest lekko zaokrąglony, łatwo klejący się ryż.

Składniki:

  •  400 g ryżu
  • 1 szalotka
  • 4 łyżki soku z cytryn
  • 1 pęczek natki pietruszki
  •  kilka listków bazylii
  • 4 orzechy włoskie
  • wytrawne białe wino
  • bulion warzywny
  •  4 łyżki oliwy extra vergine
  • sól i pieprz do smaku 
  • 125 g mozzarelli
  • bułka tarta

Zobacz także: Smakowitości włoskiej północy

Przygotowanie:

Zeszklij na oliwie posiekaną szalotkę. Dodaj ryż i mieszaj ok. 3 minuty. Dodaj białe wytrawne wino, sól i pieprz. Dodaj łyżkę soku i stopniowo dodawaj bulion, gotując potrawę na wolnym ogniu. W „międzyczasie” zrób sos z pozostałego soku z cytryny, posiekanych orzechów, posiekanej natki pietruszki i bazylii. Mozzarellę pokrój na kawałki, obtocz w bułce tartej  i obsmaż na oliwie tworząc chrupiące kąski. Po 18 minutach zdejmij risotto z ognia, udekoruj przygotowanym sosem i kostkami mozzarelli – podawaj natychmiast. Smacznego!  

Zobacz także: Jak przygotować włoskie sosy?

Źródło: indexfood.pl/om

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)