Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 duże polędwiczki wieprzowe
- łyżka musztardy
- pół łyżeczki miodu
- 8 plasterków szynki dojrzewającej
- olej
- 20 dag gotowego ciasta francuskiego
- 6 gałązek natki
- jajko
- łyżeczka czarnuszki lub czarnego sezamu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz inne przepisy na polędwiczki w cieście!
- Mięso natrzyj solą, pieprzem i musztardą wymieszaną z miodem.
- Cienkie końcówki podłóż pod spód, każdą polędwiczkę owiń w plasterki szynki, obsmaż.
- Ciasto przekrój na dwa płaty.
- Na każdym kawałku połóż gałązki natki i mięso, zawiń. Boki ciasta podłóż pod spód.
- Paczuszki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmaruj jajkiem wymieszanym z łyżką wody. Posyp czarnuszką.
- Piecz około 20 minut w 210°C na mocno złoty kolor.
- Podawaj z groszkiem cukrowym oraz podsmażonymi pomidorkami.