Tradycyjne przekąski
Pogacsa to małe drożdżowe bułeczki, występujące w wielu odmianach. Najczęściej spotyka się słone, ze skwarkami, twarogiem lub papryką. Są dostępne w każdej węgierskiej piekarni.
W restauracjach serwowane bezpośrednio przed posiłkiem, ale zawsze najlepiej smakują na gorąco, zaraz po wyjęciu z pieca. Stanowią także wyśmienity dodatek do wina i piwa.
W zależności od regionu…
Cechą charakterystyczną jest to, że każdy region Węgier, ma swoją własną wersję smakołyku. Różnią się one nie tylko dodatkami, ale przede wszystkim rozmiarem i konsystencją. Tradycyjnie mają od 30do100 centymetrów.
Odbywają się nawet festiwale i kuchenne uroczystości poświęcone tradycji pogacsa.
Propozycje przygotowania węgierskich bułeczek:
Pogacze z czerwoną fasolą
0,5 kg mąki
200 g fasoli
150 g masła
kostka drożdży
mała śmietana
jajko
sól i pieprz do smaku
Namoczoną wcześniej i ugotowaną fasolę należy zemleć i dodać do niej masło, śmietanę, drożdże, trochę mąki. Całość zagnieść i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Po godzinie należy dodać resztę mąki, przyprawy i znów zagnieść ciasto. Odstawić na pół godziny.
Z przygotowanego ciasta formułować małe kulki i układać na przygotowanej blasze.
Na każdej kulce zrobić krzyżyk (można posmarować żółtkiem)
Piec w temperaturze 200stopni przez 20 minut.
Polecamy także: Jak upiec muffinki?
Pogacze z serem
2 kostki białego sera
0,5 kg mąki
pół kostki drożdży
250gr masła
1 jajko
sól, pieprz
Ciasto przygotować jak wyżej, fasolę zastąpić serem.
Tradycyjne pogacze ze skwarkami
0,5 kg mąki
kostka drożdży
pół kostki masła
zmielone skwarki (wedle uznania)
szklanka mleka
sól pieprz
Postępujemy jak w pierwszym przepisie wyrabiając ciasto. Dodatkowo na początku drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i łączymy z pozostałymi składnikami.
Zobacz także: Jaki piekarnik do jakiego rodzaju ciasta?