Proporcje składników danej potrawy, to często kwestia umowna, dlatego przepis nigdy nie stanowi sztywnej instrukcji postępowania, zwłaszcza, gdy mowa o przyrządzaniu zupy.
Mięso kurczaka jest zawsze wdzięcznym elementem każdej potrawy – nadaje się niemal do wszystkiego, jest kruche, delikatne, i można je przygotowywać na niezliczoną ilość sposobów. Warto nadać mu trochę ostrego charakteru, dzięki dodaniu chilli oraz zaostrzeniem całości startym imbirem.
Polecamy: Jak skomponować posiłek w stylu chińskim?
Jak zrobić pikantną zupę z kurczaka?
W rondlu zagotuj 750 m bulionu drobiowego z ¼ (może być i więcej – wedle uznania) papryczki chilli, niewielką ilością posiekanej trawy cytrynowej (możesz w ostateczności zastąpić ją skórką i sokiem z cytryny),startym kawałkiem imbiru i kilkoma łodygami kolendry. Następnie przygotuj ok. 170 g piersi z kurczaka – włóż ją do gotującego się bulionu i gotuj całość ok. 20 minut pod przykryciem, na wolnym ogniu (nie zapomnij o obracaniu mięsa w rondlu). Po tym czasie, wyjmij łodygi kolendry i pierś kurczaka i pokrój na cienkie plastry (jeżeli się nie rozpada, włóż ją ponownie do rondla). Posiekaj dymkę i dodaj ją do zupy wraz z sokiem z limonki. Istotnym akcentem w tym daniu jest niewielka ilość sosu rybnego, którego niestety trudno zastąpić. Podgrzej zupę jeszcze przez chwilę i podawaj.
Zobacz także: Jak przyrządzić chińską zupę?