Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg tłustego twarogu
- 8 żółtek
- szklanka cukru pudru
- cukier waniliowy
- szklanka kremówki
- 20 dag miękkiego masła
- 40 dag mieszanych bakalii
- skórka otarta z cytryny
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić paschę wielkanocną!
- Twaróg dwukrotnie przepuść przez maszynkę do mielenia.
- Żółtka ubij na parze z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i kremówką.
- Gdy masa stanie się gęsta, zestaw ją z kuchenki.
- Dalej ucieraj, dodając porcje masła.
- Do masy dodaj twaróg, opłukane i posiekane bakalie oraz skórkę z cytryny.
- Sitko wyłóż złożoną gazą.
- Przełóż na nie masę, przykryj wolnymi rogami gazy, a potem talerzykiem.
- Odstaw do lodówki na 8 godzin.
- Przed podaniem deser wyjmij na półmisek, udekoruj.
Zobacz więcej przepisów na Wielkanoc:
Mazurek serowy z orzechami laskowymi
Babka ponczowa
Jajka po polsku na Wielkanoc - przepis Magdy Gessler
Babka toffi - przepis
Pasztet wieprzowy w marchwiowym płaszczyku