Delikatny, słodki deser, pełny bakalii... Tak wyjątkowo smakuje tylko raz w roku.
Pascha, tradycyjna potrawa wielkanocna, przywędrowała do nas ze wschodu (pochodzenie rosyjskie lub ukraińskie). Jest to deser z twarogu lub z mleka, śmietany, masła, zwykle z dodatkiem żółtek, cukru, wanilii i bakalii, w kształcie ściętej piramidy, która symbolizować miała grób Chrystusa.
Są dwa podstawowe sposoby przyrządzania paschy - na zimno i na gorąco. Warunkiem udanej paschy jest twaróg. Musi być świeży i jak najbardziej suchy, aby pascha nie była zbyt mokra i nie rozpadła się. Przyrządzając paschę na zimno, należy utrzeć ser z masłem, śmietaną i żółtkami, a potem wymieszać z bakaliami, odsączyć i schłodzić w lodówce, w formie. Dekoruje się ją dopiero przed podaniem. Natomiast sposób drugi, na gorąco, jest bardziej skomplikowany, gdyż nie wolno dopuścić do zagotowania podgrzewanej masy z żółtek i śmietany i potem przegrzania ucieranego z nią twarogu. Paschę na gorąco można przygotować bez użycia twarogu, wykorzystując kwaśne lub słodkie mleko, do którego należy dodać śmietanę. Mleko podczas gotowania zetnie się, dzięki czemu masa będzie bardziej zwarta.
A poniżej znajdziecie przepisy na paschę przygotowana zarówno na zimno jak i na gorąco.
Pascha na gorąco
Składniki:
- 1 kg twarogu tłustego, niekwaśnego, dobrze odciśniętego
- 5 żółtek
- 20 dkg masła
- 1/4 l śmietanki
- 30 dkg cukru1/2 laski wanilii
- 10 dkg rodzynek
- 10 migdałów
Sposób przygotowania:
Twaróg trzykrotnie zmielić przez maszynkę. Żóltka utrzeć z cukrem, dodać śmietankę i podgrzewać mieszając prawie do zagotowania (nie gotować), zdjąć z ognia, wlozyć masło, twaróg, posiekane migdały, namoczone rodzynki, drobno pokrojoną wanilię, dokładnie wymieszać. Włożyć do specjalnej formy dziurkowanej wyłożonej pojedynczą warstwą zwilżonej gazy i przycisnąć deseczką. Przehowywać w lodówce przez kilka godzin, wyjąć odwracając formę do góry dnem, zdjąć gazę, udekorować.
Pascha na zimno
Składniki:
- 1 kg bardzo świeżego, tłustego twarogu
- 100 g świeżego masła
- 4 żółtka z jaj ugotowanych na twardo
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 szkl. bakalii
Sposób przygotowania:
Twaróg trzykrotnie zmielić przez maszynkę. Dobrze odcisnąć. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka jajek, a następnie twaróg. Ucierać aż masa będzie gładka, bez grudek. Na koniec dodać wanilię i bakalie. Dokładnie wymieszać i przełożyć masę do specjalnej formy wyłożonej pojedynczą warstwą zwilżonej gazy i przycisnąć deseczką. Przehowywać w lodówce przez kilka godzin, wyjąć odwracając formę do góry dnem, zdjąć gazę, udekorować.