Wasabi nazywana jest japońskim chrzanem. Ale chrzanem nie jest. To potoczne określenie wzięło się ze specyficznego smaku i zapachu - łudząco podobnego do naszego europejskiego chrzanu. Ostry zapach i równie ostry, piekący smak - odrobina tej zielonej pasty wyciśnie nam łzy z oczu, a jej moc poczujemy w zatokach!
Ale wasabi ma za zadanie oczyścić kubki smakowe przed kolejnym kęsem sushi.
Zobacz: Jak wygląda ceremonia jedzenia sushi?
Prawdziwa pasta wasabi zrobiona jest z obranego ze skórki, surowego, startego kawałka korzenia wasabii japońskiej. W naturze bylina ta rośnie na brzegach czystych górskich strumieni, stale obmywana płynącą wodą. Jest uprawiany w Japonii, w Korei i na Tajwanie.
W Polsce nie można kupić świeżego chrzanu wasabi, używa się go w postaci proszku wasabi, który wymieszany z odrobiną wody daje gęsta pastę.
Zobacz także: Wszystkie rodzaje sushi - czy je rozpoznajesz?