POLECAMY

Wasabi - dlaczego jest niezbędne do sushi

Czym tak na prawdę jest ten wyjątkowy dodatek do sushi? Z czego robi się wasabi?
Wasabi - dlaczego jest niezbędne do sushi

Wasabi nazywana jest japońskim chrzanem. Ale chrzanem nie jest. To potoczne określenie wzięło się ze specyficznego smaku i zapachu - łudząco podobnego do naszego europejskiego chrzanu. Ostry zapach i równie ostry, piekący smak - odrobina tej zielonej pasty wyciśnie nam łzy z oczu, a jej moc poczujemy w zatokach!

Ale wasabi ma za zadanie oczyścić kubki smakowe przed kolejnym kęsem sushi.

Zobacz: Jak wygląda ceremonia jedzenia sushi?

Prawdziwa pasta wasabi zrobiona jest z obranego ze skórki, surowego, startego kawałka korzenia wasabii japońskiej. W naturze bylina ta rośnie na brzegach czystych górskich strumieni, stale obmywana płynącą wodą. Jest uprawiany w Japonii, w Korei i na Tajwanie.

W Polsce nie można kupić świeżego chrzanu wasabi, używa się go w postaci proszku wasabi, który wymieszany z odrobiną wody daje gęsta pastę.

Zobacz także: Wszystkie rodzaje sushi - czy je rozpoznajesz?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/8 miesięcy temu
Wasabi robi się z łodygi a nie z korzenia. Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd...
/4 lata temu
tak, marynowany imbir może być różowy lub biało żółty
/6 lat temu
Ktoś mądrze pomyślał, aby za pomocą wasabi i imbiru przełamywać smak kolejnych krążków. Mam pytanie - czy marynowany imbir zawsze ma taki łososiowo-różowy kolor? Spotkałam się z "czymś podobnym" w kolorze białym - czy to też mógł być imbir? Średnio znam się na tym, aby bezbłędnie odróżnić...