Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- łyżka cukru
- łyżka mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 jajka
- 2 łyżki miękkiego masła
Na farsz:
- 20 dag fasolki szparagowej
- 1/2 szklanki soczewicy
- 1/5 kostki masła
- sól
Przygotowanie:
Zobacz przepis na naleśniki z fasolką szparagową!
- Soczewicę mocz w wodzie przez godzinę, opłucz, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj 10 minut, uważając,by się nie rozgotowała, odsącz na sicie.
- Fasolkę szparagową umyj, oczyść, pokrój na kawałki i gotuj w osolonym wrzątku około 15 minut. Osącz na sicie.
- Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zmiksuj (przez około 3 minuty).
- Ciasto podziel na dwie części i przelej do wysmarowanych tłuszczem foremek o średnicy około 16 cm.
- Piecz pierwsze 20 minut w temperaturze około 205 stopni C, a kolejne 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Podawaj z fasolka i soczewicą, polane roztopionym masłem.
Zobacz więcej przepisów na naleśniki:
Naleśniki Galettes - przepis
Jak zrobić naleśniki?
Naleśniki w sosie pomarańczowym - przepis
Jak zrobić naleśniki szpinakowe?
Naleśniki z kurkami - przepis