Kuchnia turecka i jej smaki

Głównymi atrakcjami Turcji jest słoneczna pogoda, malowniczy krajobraz, różnorodna kultura oraz pyszna kuchnia turecka. Najbardziej znaną, tradycyjną potrawą turecką jest kebab. Słynne danie bez trudu przyrządzisz samodzielnie dzięki Fixowi Kebab z sosem czosnkowym marki Knorr.
/ 08.12.2007 18:52

Głównymi atrakcjami Turcji jest słoneczna pogoda, malowniczy krajobraz, różnorodna kultura oraz pyszna kuchnia turecka. Najbardziej znaną, tradycyjną potrawą turecką jest kebab. Słynne danie bez trudu przyrządzisz samodzielnie dzięki Fixowi Kebab z sosem czosnkowym marki Knorr.

Turcja jest krajem łączącym elementy europejskie i arabskie, tradycyjne i nowoczesne. Dogodne położenie – przez Turcję przechodziły główne szlaki handlowe - pozwoliło sprowadzać rozmaite warzywa, owoce i przyprawy. Dzięki temu kuchnia turecka jest bogata w smaki oraz aromaty.

Tradycyjny turecki kebab
Jednym z najpopularniejszych tureckich dań jest kebab. Nazwa potrawy – ‘shish kebab’, wywodzi się od tureckich słów, które oznaczają „rożen” lub „pieczone mięso”. Kebab występuje w wielu odmianach, ale najczęściej składa się kawałków mięsa – przeważnie baraniny, wołowiny lub kurczaka i jest podawany razem z cienkim, tureckim chlebem oraz z dodatkiem sosów. Istnieje wiele metod przygotowania tego znanego i lubianego tureckiego dania, a jedną z nich proponuje Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr. W opakowaniu Fixu Kebab z sosem czosnkowym Knorr znajdziemy wszystkie komponenty potrzebne, aby przyrządzić marynatę do mięsa oraz aromatyczny sos. Fix zawiera m.in. pietruszkę, pieprz cayenne czy korzeń lubczyku, które nadają potrawie orientalny aromat i smak.

Seekh kebab
Smak i aromat orientalnej potrawy z łatwością przeniosą nas do słonecznej Turcji.

Składniki:

  • baranina - 500 gramów
  • garam masala - 1 łyżeczka
  • Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • cebula - 2 sztuki
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • zielona papryka - 1 sztuka
  • natka pietruszki (posiekana) - 1 łyżka
  • majonez - 200 mililitrów

Sposób przygotowania:

Zmiel dwukrotnie w maszynce mięso wraz z cebulą, bułką tartą, garam masalą, zieloną papryką, kolendrą i natką pietruszki.
Zagotuj Fix Knorr w niewielkiej ilości wody. Odstaw do ostygnięcia.
Wymieszaj mięso z fixem, dodaj sok z cytryny i uformuj kulki o średnicy 5 cm.
Mięsną masą oklej bagneciki do szaszłyków w formę cienkich kiełbasek i piecz do momentu, aż mięso będzie swobodnie odchodziło od bagnecików. Podawaj na ciepło na liściach sałaty oraz sosem czosnkowym Knorr przygotowanym według wskazówek na opakowaniu.

Więcej na przepisy.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)