Głównymi atrakcjami Turcji jest słoneczna pogoda, malowniczy krajobraz, różnorodna kultura oraz pyszna kuchnia turecka. Najbardziej znaną, tradycyjną potrawą turecką jest kebab. Słynne danie bez trudu przyrządzisz samodzielnie dzięki Fixowi Kebab z sosem czosnkowym marki Knorr.
Turcja jest krajem łączącym elementy europejskie i arabskie, tradycyjne i nowoczesne. Dogodne położenie – przez Turcję przechodziły główne szlaki handlowe - pozwoliło sprowadzać rozmaite warzywa, owoce i przyprawy. Dzięki temu kuchnia turecka jest bogata w smaki oraz aromaty.
Tradycyjny turecki kebab
Jednym z najpopularniejszych tureckich dań jest kebab. Nazwa potrawy – ‘shish kebab’, wywodzi się od tureckich słów, które oznaczają „rożen” lub „pieczone mięso”. Kebab występuje w wielu odmianach, ale najczęściej składa się kawałków mięsa – przeważnie baraniny, wołowiny lub kurczaka i jest podawany razem z cienkim, tureckim chlebem oraz z dodatkiem sosów. Istnieje wiele metod przygotowania tego znanego i lubianego tureckiego dania, a jedną z nich proponuje Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr. W opakowaniu Fixu Kebab z sosem czosnkowym Knorr znajdziemy wszystkie komponenty potrzebne, aby przyrządzić marynatę do mięsa oraz aromatyczny sos. Fix zawiera m.in. pietruszkę, pieprz cayenne czy korzeń lubczyku, które nadają potrawie orientalny aromat i smak.
Seekh kebab
Smak i aromat orientalnej potrawy z łatwością przeniosą nas do słonecznej Turcji.
Składniki:
- baranina - 500 gramów
-
- Fix Kebab z sosem czosnkowym Knorr
- sok z cytryny - 1 łyżka
- cebula - 2 sztuki
- bułka tarta - 2 łyżki
- zielona papryka - 1 sztuka
- natka pietruszki (posiekana) - 1 łyżka
- majonez - 200 mililitrów
Sposób przygotowania:
Zmiel dwukrotnie w maszynce mięso wraz z cebulą, bułką tartą, garam masalą, zieloną papryką, kolendrą i natką pietruszki.
Zagotuj Fix Knorr w niewielkiej ilości wody. Odstaw do ostygnięcia.
Wymieszaj mięso z fixem, dodaj sok z cytryny i uformuj kulki o średnicy 5 cm.
Mięsną masą oklej bagneciki do szaszłyków w formę cienkich kiełbasek i piecz do momentu, aż mięso będzie swobodnie odchodziło od bagnecików. Podawaj na ciepło na liściach sałaty oraz sosem czosnkowym Knorr przygotowanym według wskazówek na opakowaniu.