Fot. Fotolia
Kiedyś kołacze były robione wyłącznie na uroczystości weselne czy odpustowe. Śpiewano nawet o nich pieśni. Dzisiaj są zaliczane do drożdżówek. Kołacze są bardzo pożywne, z powodzeniem mogą być zajadane zarówno w domu, jak i w podróży. Zachwycają słodkim smakiem oraz aromatem sera. Od zawsze były przygotowywane ze starannością, z najlepszych jakościowo składników. Są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze są bardzo smaczne.
Zobacz także: Jak zrobić kacapoły?
Kołacz jodłownicki
Składniki:
Ciasto:
- 35 dkg mąki
- 0,33 l mleka
- 10 dkg tłuszczu
- sól
- cukier
- 2 dkg drożdży
Masa serowa:
- 20dkg twarogu
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki kartoflanej
- aromat
Przygotowanie:
- Zmielony twaróg mieszamy z cukrem, jajkami i mąką
- Robimy rozczyn z drożdży, ciepłego mleka i części mąki i zostawiamy do wyrośnięcia
- Dodajemy resztę mąki, sól, cukier i ponownie wyrabiamy ciasto, a następnie formujemy okrągły placek o wysokości 3-4cm, grubszy na brzegach
- Smarujemy ciasto masą serową i posypujemy rodzynkami
- Pieczemy w temperaturze 190 °C przez 40-50 minut.
Zobacz także: Kuchnia PRL-u