Kołacz jodłownicki - przepis

Kołacz jodłownicki to wypiek najbardziej popularny na terenie Limanowszczyzny oraz gminy Jodłownik. W 2006 roku kołacz jodłownicki został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii Wyroby cukiernicze i piekarnicze.
/ 19.11.2013 08:04

Kołacz

Fot. Fotolia

Kiedyś kołacze były robione wyłącznie na uroczystości weselne czy odpustowe. Śpiewano nawet o nich pieśni. Dzisiaj są zaliczane do drożdżówek. Kołacze są bardzo pożywne, z powodzeniem mogą być zajadane zarówno w domu, jak i w podróży. Zachwycają słodkim smakiem oraz aromatem sera. Od zawsze były przygotowywane ze starannością, z najlepszych jakościowo składników. Są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a co najważniejsze są bardzo smaczne.

Zobacz także: Jak zrobić kacapoły?

Kołacz jodłownicki

Składniki:

Ciasto:

  • 35 dkg mąki
  • 0,33 l mleka
  • 10 dkg tłuszczu
  • sól
  • cukier
  • 2 dkg drożdży

Masa serowa:

  • 20dkg twarogu
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki kartoflanej
  • aromat

Przygotowanie:

  1. Zmielony twaróg mieszamy z cukrem, jajkami i mąką
  2. Robimy rozczyn z drożdży, ciepłego mleka i części mąki i zostawiamy do wyrośnięcia
  3. Dodajemy resztę mąki, sól, cukier i ponownie wyrabiamy ciasto, a następnie formujemy okrągły placek o wysokości 3-4cm, grubszy na brzegach
  4. Smarujemy ciasto masą serową i posypujemy rodzynkami
  5. Pieczemy w temperaturze 190 °C przez 40-50 minut.

Zobacz także: Kuchnia PRL-u

Redakcja poleca

REKLAMA