Podczas zakupu karpia warto spytać skąd pochodzi ryba. Nie zawsze bowiem są to krajowe hodowle, możemy również spotkać karpia z Chin. Kwestię zabicia karpia można zostawić sprzedawcy lub zrobić to samemu.
1
z
9
Jak przygotować karpia krok po kroku
Rybę trzeba następnie dobrze umyć i oskrobać z łusek. Łuski karpia nie stawiają dużego oporu - warto jednak użyć ostrego noża z ząbkami lub specjalnej skrobaczki. Skrobiemy od ogona w stronę głowy. Pamiętajmy o zachowaniu paru łusek na szczęście!
2
z
9
Jak przygotować karpia krok po kroku
Jeśli ryba będzie dzielona na dzwonki trzeba usunąć wszystkie płetwy. Jeżeli pieczemy karpia - płetwy można zostawić.
3
z
9
Jak przygotować karpia krok po kroku
Jak patroszyć? Poprowadźmy cięcie jamy brzusznej w kierunku od głowy do ogona.
4
z
9
Jak przygotować karpia krok po kroku
Warto zadbać, żeby ostrze weszło dostatecznie głęboko.
5
z
9
Jak przygotować karpia krok po kroku
Wnętrzności usuńmy ręką. Uważajmy, żeby nie uszkodzić pęcherzyka żółciowego! Jeśli tak się stanie musimy dobrze wypłukać rybę, żeby pozbyć się goryczki.
6
z
9
Jak przygotować karpia krok po kroku
Jeżeli mamy zamiar przyrządzić całego karpia usuwamy jedynie skrzela i oczy.
7
z
9
Jak przygotować karpia krok po kroku
Głowę usuwamy, kiedy chcemy przyrządzić karpia faszerowanego lub rybę w dzwonkach. Kiedy usuwamy głowę nie musimy rozcinać brzucha - wnętrzności usuniemy poprzez przełyk.
8
z
9
Jak przygotować karpia krok po kroku
Jakość mięsa i jego wartości odżywcze zależą od rodzaju paszy, jaką karp był karmiony.
9
z
9
Jak przygotować karpia krok po kroku
Cytryna to doskonały dodatek do ryb, jeśli chcemy trzymać karpia w lodówce koniecznie natrzyjmy go solą i cytryną!