Trydent i Górna Adyga - rzecz o winach

Osoby chore na cukrzycę powinny ograniczyć picie alkoholu
Region Trydent-Górna Adyga cechuje duża różnorodność win. Oto przegląd najważniejszych z nich.
/ 14.12.2011 14:48
Osoby chore na cukrzycę powinny ograniczyć picie alkoholu

Marzemino - to jedno z bardziej charakterystycznych win w regionie. Jego smak jest wytrawny, a kolor rubinowo-czerwony. Wyczuwalna jest nuta zapachu migdałów i fiołków.

Najbardziej znanym szczepem winogron w Górnej Adydze jest Schiava, nazywane również mianem Vernatsch - to czerwone wino. Najlepsze Schiavy pochodzą z apelacji Lago di Caldaro (niem. Kaltersee) i Santa Madalena.

Lagrein - wino pochodzące z niziny wzdłuż rzeki Adyga, w okolicy Gries, części Bolzano, gdzie po pewnym okresie dojrzewania wino to osiąga pełnię swojej delikatności i gładkości.

Z uprawianego w Trydencie Marzemino wyrabia się czerwone, świeże wino, które można popijać także jako aperitif.

Moscato Rosa to wino o słodkim smaku, z delikatnym kwiatowym aromatem. Uchodzi za rzadkie, ale bardzo cenione wino deserowe.

Wzrastające zainteresowanie winami białymi sprawił, że producenci zwrócili się ku odmianom międzynarodowym, takim jak: Gewürztraminer, Müller Thurgau i białe Moscato, czy Sylvaner, Veltliner.

Mimo że wytwarzane w tym regionie wina białe uchodzą wedle międzynarodowych standardów za dość lekkie, najlepsze z nich charakteryzują się zadziwiającym wręcz potencjałem do długiego leżakowania. Pinot Bianco, Riesling, Sylvaner i Müller Thurgau - charakteryzuje je to, że zachowują świeżość przez okres nawet dziesięciu lat. Szczególne emocje jednak wywołują popularne Pinot Grigio oraz Chardonnay i Gewürztraminer.

Zobacz także: Trydent-Górna Adyga - wędrówka kulinarna.

Redakcja poleca

REKLAMA