Pomimo, że sushi można przyrządzić z ryby grillowanej lub wegetariańskie to jednak surowa ryba jest podstawą tego dania. Wysokiej jakości ryba jest podstawą nie tylko udanego i smacznego sushi, ale też gwarantem zdrowia. Kupując rybę, którą mamy zamiar wykorzystać do sushi kierujmy się więc kilkoma zasadami.
Zobacz także: Jak zdobyć składniki potrzebne w kuchni japońskiej?
Warto przyjrzeć się bliżej okolicznym sklepom rybnym. Jak często mają dostawy? W jakich warunkach przechowywane są ryby? Poinformujcie sprzedawcę, że rybę będziecie spożywać na surowo - obserwujcie jego reakcje. Zaufany sprzedawca to połowa sukcesu. Jeśli w okolicy nie znajdziecie odpowiedniego rybnego sklepu, który wzbudzi Wasze zaufanie nie pozostanie Wam nic innego jak ruszyć dalej w miasto. Natomiast szerokim łukiem omijajcie wielkie sklepy i hipermarkety!
Jak poznać czy ryba jest świeża?
Świeża ryba nie powinna wydzielać żadnego intensywnego zapachu. Cała ryba będzie miała wilgotną i śliską skórę, lśniące łuski, czerwone skrzela, klarowne i jasne oczy. Im bardziej wysuszona skóra, matowe łuski i oczy tym bardziej ryba nie nadaje się na sushi.
Jeśli będziecie kupować filety w pierwszej kolejności zwróćcie uwagę na kolor - powinien on być wyraźny, jaskrawy. Następnie woń - im bardziej bezzapachowy produkt, tym lepiej. Samo mięso powinno być wilgotne i jędrne.
Jeśli jednak nie uda Wam się kupić odpowiedniej ryby lub będziecie mieć jakiekolwiek wątpliwości, po prostu wybierzcie się do sprawdzonej restauracji sushi!
Polecamy: Wszystkie rodzaje sushi