Jak zrobić sałatkę avial z południowych Indii?

Sałatka kartoflana.
Avial to sałatka na ciepło. Sycąca i zdrowa.
/ 07.11.2010 19:55
Sałatka kartoflana.

Aby zasmakować południowoindyjskich smaków, potrzebne będzie trochę przypraw i warzyw, ale avial nie jest skomplikowanym daniem.

Na początek:
olej roślinny do smażenia
1 łyżeczka nasion kminu
1-2 zielone papryczki chilli, w całości
½ średniej cebuli, pokrojone w plasterki
¾ łyżeczka kurkumy
sól do smaku
2 średniej wielkości marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
2 średniej wielkości ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki
½ ogórka ze skórką, przecięte wzdłuż na pół, wypestkowane i pokrojone w półksiężyce
100 g fasolki szparagowej, pokrojonej na trzy (może być też fasolka z puszki)
50 g szalotek, obranych i przekrojonych na pół
10 g świeżego imbiru, obranego i posiekanego
Kilka ząbków czosnku
60 g suszonego miąższu kokosa namoczonego w takiej ilości wody, by tylko go przykryła
2 małe garście mrożonego zielonego groszku
12 świeżych lub suszonych liści curry (jeśli nie ma liści curry, może być pół łyżeczki tartej skórki z limonki)
5-6 łyżek jogurtu naturalnego dla złagodzenia smaku.

Kmin, chilli w całości i cebulę smażymy na oleju.
Gdy zapachy rozejdą się po kuchni, wrzucamy siekane ziemniaki, marchewkę i dodajemy nieco kurkumy.
Gdy warzywa trochę zmiękną, dodajemy ogórek i zieloną fasolkę szparagową. Smażymy całość przez 10 minut.

Polecamy: Jak upiec chleb indyjski?

W międzyczasie wrzucamy do blendera imbir, miąższ z kokosa wraz z wodą, w której się moczył, szalotki i czosnek. Całość mielimy na pastę.

Do warzyw dodajemy kokosową masę, kilka liści curry i mrożony, zielony groszek.
Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy jogurt, by złagodzić ostrość potrawy.

Polecamy: Porady indyjskiej mamy - mięso

Redakcja poleca

REKLAMA