Aby przygotować kurczaka po wietnamsku, potrzebne będą:
4 łyżki cukru trzcinowego
woda
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryczka chilli
400 ml wody
4 udka z kurczaka, obrane ze skóry i kości
2 łyżki sosu rybnego
1 mały pęczek kolendry
Polecamy: Jak zrobić kurczaka tandoori?
Z cukru i odrobiny wody (4 łyżki) robimy karmel (ale niezbyt ciemny). Gdy tylko całość zagęści się, wrzucamy do środka pokrojone mięso z udek kurczaka i dolewamy wodę (1 i pół szklanki).
Czosnek obieramy, zgniatamy i wrzucamy do duszonego kurczaka. Papryczkę chilli kroimy na pół, wyjmujemy pestki (inaczej sos będzie niezwykle ostry) i również wrzucamy do rondla z mięsem.
Następnie wlewamy sos rybny, doprowadzamy do wrzenia, a potem zmniejszamy płomień, przykrywamy całość i dusimy jeszcze przez 7 minut.
Tak przygotowanego kurczaka podajemy z ryżem i sałatką colesław.
Polecamy: Przyprawa pięciu smaków