Aby przygotować kurczaka po wietnamsku, potrzebne będą: cukier trzcinowy, woda, ząbki czosnku, czerwona papryczka chilli, sos rybny, kolendra oraz obrany ze skóry kurczak.

Jak zrobić kurczaka po wietnamsku?

Kurczak po wietnamsku to prosta i szybka w przygotowaniu potrawa. Bazuje na klasycznym dla Wietnamu zestawie smaków, czyli słodkim i ostrym. A do tego nieodzowny sos rybny.
/ 06.11.2010 15:14
Aby przygotować kurczaka po wietnamsku, potrzebne będą: cukier trzcinowy, woda, ząbki czosnku, czerwona papryczka chilli, sos rybny, kolendra oraz obrany ze skóry kurczak.

Aby przygotować kurczaka po wietnamsku, potrzebne będą:
4 łyżki cukru trzcinowego
woda
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryczka chilli
400 ml wody
4 udka z kurczaka, obrane ze skóry i kości
2 łyżki sosu rybnego
1 mały pęczek kolendry

Polecamy: Jak zrobić kurczaka tandoori?

Z cukru i odrobiny wody (4 łyżki) robimy karmel (ale niezbyt ciemny). Gdy tylko całość zagęści się, wrzucamy do środka pokrojone mięso z udek kurczaka i dolewamy wodę (1 i pół szklanki).
Czosnek obieramy, zgniatamy i wrzucamy do duszonego kurczaka. Papryczkę chilli kroimy na pół, wyjmujemy pestki (inaczej sos będzie niezwykle ostry) i również wrzucamy do rondla z mięsem.
Następnie wlewamy sos rybny, doprowadzamy do wrzenia, a potem zmniejszamy płomień, przykrywamy całość i dusimy jeszcze przez 7 minut.

Tak przygotowanego kurczaka podajemy z ryżem i sałatką colesław.

Polecamy: Przyprawa pięciu smaków