fot. Fotolia
Tradycyjne falafle to kotleciki przygotowane z gotowanej ciecierzycy, chociaż można je także zrobić z bobu z dodatkiem sezamu. Falafle to potrawa popularna w krajach arabskich – w Polsce można je kupić w barach fast food, najczęściej jako dodatek do wegetariańskiego kebabu.
Falafle – składniki
Przygotuj:
- ugotowaną ciecierzycę,
- drobno posiekaną natkę pietruszki,
- ząbek czosnku,
- kmin rzymski,
- sól, pieprz,
- cebulę,
- papryczkę chili,
- ziarna sezamu,
- mąkę,
- bułkę tartą.
Falafle – przepis
- Dzień wcześniej umyj i namocz ciecierzycę w zimnej wodzie (12 godzin).
- Ugotuj ciecierzycę i zmiksuj ją na gładką masę w blenderze.
- Do masy dodaj: pietruszkę, pokrojoną drobno papryczkę chili i cebulkę, kmin, czosnek i przyprawy.
- Miksuj do uzyskania gładkiej masy.
- Z masy uformuj kulki i obtocz je w mące, a następnie bułce tartej i sezamie.
- Każdy kotlecik warto lekko spłaszczyć, by łatwiej było je smażyć.
- Wrzuć przygotowane kotleciki na rozgrzany na patelni olej.
- Smaż do lekkiego zarumienienia.
Falafle będą pyszne jako zamiennik mięsa do obiadu, dodatek do pity lub tortilli, a także jako samodzielne danie, np. z pastą tahini.
Zobacz też: Jak przygotować domowe tortille?
Falafle z tortillą – przepis
Przepis na smaczną i prostą tortillę z warzywami i falaflami:
Przygotuj:
- placki tortilla,
- falafle,
- ulubione warzywa (sałatę, cebulę, paprykę, pomidory itp.),
- jogurt naturalny,
- czosnek,
- koperek,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Wymieszaj jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dodaj posiekany koperek, sól i pieprz.
- Wysmaruj placki tortilla przygotowanym sosem czosnkowym.
- Włóż do środka pokrojone warzywa i falafle.
- Zawiń tortille.
- Podpiecz tortille w piekarniku lub podsmaż chwilę na suchej patelni typu non-stick.
Zobacz też: Dlaczego warto jeść ciecierzycę?