Jak zrobić falafle?

Falafle to smażone kotleciki z ciecierzycy. Możemy je jeść zamiast mięsa do obiadu lub przyrządzić do pity, kebabu bądź domowych placków tortilla. Jak przygotować falafle? Oto przepis!
Marta Słupska / 18.08.2014 10:41

falafle

fot. Fotolia

Tradycyjne falafle to kotleciki przygotowane z gotowanej ciecierzycy, chociaż można je także zrobić z bobu z dodatkiem sezamu. Falafle to potrawa popularna w krajach arabskich – w Polsce można je kupić w barach fast food, najczęściej jako dodatek do wegetariańskiego kebabu.

Falafle – składniki

Przygotuj:

  • ugotowaną ciecierzycę,
  • drobno posiekaną natkę pietruszki,
  • ząbek czosnku,
  • kmin rzymski,
  • sól, pieprz,
  • cebulę,
  • papryczkę chili,
  • ziarna sezamu,
  • mąkę,
  • bułkę tartą.

Falafle – przepis

  1. Dzień wcześniej umyj i namocz ciecierzycę w zimnej wodzie (12 godzin).
  2. Ugotuj ciecierzycę i zmiksuj ją na gładką masę w blenderze.
  3. Do masy dodaj: pietruszkę, pokrojoną drobno papryczkę chili i cebulkę, kmin, czosnek i przyprawy.
  4. Miksuj do uzyskania gładkiej masy.
  5. Z masy uformuj kulki i obtocz je w mące, a następnie bułce tartej i sezamie.
  6. Każdy kotlecik warto lekko spłaszczyć, by łatwiej było je smażyć.
  7. Wrzuć przygotowane kotleciki na rozgrzany na patelni olej.
  8. Smaż do lekkiego zarumienienia.

Falafle będą pyszne jako zamiennik mięsa do obiadu, dodatek do pity lub tortilli, a także jako samodzielne danie, np. z pastą tahini.

Zobacz też: Jak przygotować domowe tortille?

Falafle z tortillą – przepis

tortilla z falaflami

Przepis na smaczną i prostą tortillę z warzywami i falaflami:

Przygotuj:

  • placki tortilla,
  • falafle,
  • ulubione warzywa (sałatę, cebulę, paprykę, pomidory itp.),
  • jogurt naturalny,
  • czosnek,
  • koperek,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dodaj posiekany koperek, sól i pieprz.
  2. Wysmaruj placki tortilla przygotowanym sosem czosnkowym.
  3. Włóż do środka pokrojone warzywa i falafle.
  4. Zawiń tortille.
  5. Podpiecz tortille w piekarniku lub podsmaż chwilę na suchej patelni typu non-stick.

Zobacz też: Dlaczego warto jeść ciecierzycę?

Redakcja poleca

REKLAMA