Jak w Egipcie przyrządza się bakłażany?

Bakłażany są w Egipcie popularnym warzywem, przyrządzanym na bardzo wiele sposobów. Prostą i często spotykaną przekąską są bakłażany z octem i czosnkiem.
/ 07.01.2011 15:39

Tak przyrządzone bakłażany jada się jako dodatek do obiadów lub z chlebem pita.

Potrzebne będzie: 1 kg bakłażanów, 3 zielone papryki, główka czosnku, łyżka soli, 3 łyżki octu i natka pietruszki.

Zobacz także: Bakłażan - wskazówki

Najpierw w osolonej wodzie gotujemy bakłażany aż będą miękkie. Użyjmy do tego celu głębokiej patelni.
Nacinamy bakłażany od góry do dołu, aby zrobić miejsce na farsz.
Odkładamy je na bok i pozostawiamy do ostygnięcia.
W blenderze rozdrabniamy czosnek, papryki i posiekaną pietruszkę. Nadziewamy każdego bakłażana tak powstałą masą. Następnie ciasno układamy warzywa w misce i skrapiamy octem. Sól rozpuszczamy w ciepłej wodzie i zalewamy nią bakłażany (wody potrzeba tylko tyle, by przykryć warzywa). Przykrywamy miskę pokrywką i wstawiamy do lodówki na kilka dni.
Po tym czasie bakłażany są gotowe do spożycia.

Zobacz także: Jak przygotować bakłażany?

Redakcja poleca

REKLAMA