Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 33 dag mąki pszennej
- jajko
- 1/2 szklanki wody
- sól
Na farsz:
- 15 dag baraniny
- 15 dag wieprzowiny
- cebula
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na gruzińskie pierogi!
- Mięso i cebulę dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa.
- Dodaj przyprawy, dokładnie wyrób masę.
- Z mąki, jajka, wody i soli wyrób sprężyste ciasto.
- Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut, a następnie rozwałkuj na placki o grubości ok. 2 mm.
- Z ciasta wykrawaj okrągłe placuszki, na środek nakładaj mięsny farsz, następnie zlepiaj ciasto formując sakiewki.
- Wrzucaj je do gotującej, posolonej wody, a gdy wypłyną gotuj jeszcze 8 minut.
- Wyjmuj łyżką cedzakową.
- Podawaj z kwaśną śmietaną, roztopionym masłem lub skwarkami i cebulką.