Gruzińskie pierogi - przepis składniki i przygotowanie

Najlepiej smakują z farszem z wieprzowiny i baraniny.
Weronika Kwaśniak / 04.07.2014 08:45
DRUKUJ PRZEPIS
Gruzińskie pierogi - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto:


  • 33 dag mąki pszennej
  • jajko
  • 1/2 szklanki wody
  • sól

Na farsz:


  • 15 dag baraniny
  • 15 dag wieprzowiny
  • cebula
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na gruzińskie pierogi!

  1. Mięso i cebulę dwukrotnie zmiel w maszynce do mięsa.
  2. Dodaj przyprawy, dokładnie wyrób masę.
  3. Z mąki, jajka, wody i soli wyrób sprężyste ciasto.
  4. Przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut, a następnie rozwałkuj na placki o grubości ok. 2 mm.
  5. Z ciasta wykrawaj okrągłe placuszki, na środek nakładaj mięsny farsz, następnie zlepiaj ciasto formując sakiewki.
  6. Wrzucaj je do gotującej, posolonej wody, a gdy wypłyną gotuj jeszcze 8 minut.
  7. Wyjmuj łyżką cedzakową.
  8. Podawaj z kwaśną śmietaną, roztopionym masłem lub skwarkami i cebulką.

Sprawdź inne przepisy na pierogi:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA