Greckie specjały. Na szlaku smaku...

Kraj różnorodności, który od stuleci zachwyca turystów. Grecja to nie tylko urozmaicone krajobrazy i klimat, ale także bardzo urozmaicone jedzenie. Wystarczy tylko poszukać prawdziwych greckich tawern, często schowanych w bocznych uliczkach i posmakować tradycyjnych greckich specjałów.

Kraj różnorodności, który od stuleci zachwyca turystów. Grecja to nie tylko urozmaicone krajobrazy i klimat, ale także bardzo urozmaicone jedzenie. Wystarczy tylko poszukać prawdziwych greckich tawern, często schowanych w bocznych uliczkach i posmakować tradycyjnych greckich specjałów.

Aż do połowy XX wieku większość Greków prawie w ogóle nie jadało mięsa. Nie wynikało to tylko z religijnych przekonań, co z braku mięsa. Na górzystym terenie brakowało pastwisk, na których można byłoby hodować rzeźne zwierzęta. Ich codzienna dieta zatem opierała się głównie na warzywach, ziołach, zbożach, mięso zaś pojawiało się głównie na niedzielny obiad, lub podczas innych ważnych uroczystości. Dopiero rozwój gospodarczy w latach 60-tych spowodował, że zaczęto importować spore ilości mięsa, które z czasem trafiły do codziennej kuchni, choć z powodu licznych dni postnych w prawosławnym kalendarzu, nadal wiele greckich dań jest bezmięsnych.

Greckie specjały. Na szlaku smaku... Greckie specjały. Na szlaku smaku... Greckie specjały. Na szlaku smaku...

Kuchnia grecka to przede wszystkim warzywa, głównie cukinie, bakłażany, papryka, pomidory, karczochy. Warzywa często są zapiekane, podawane z nadzieniami z serów, kasz, w formie sałatek - kto nie zna słynnej greckiej sałatki na bazie świeżych warzyw, fety i oliwek. Popularna jest również sałatka z fasoli - ambelosalata. Ze względu na łatwy dostęp do morza, kuchnia grecka obfituje również w ryby i owoce morza. Popularne są ośmiornice, kalmary czy krewetki. Dania mięsne głównie opierają się wołowinie, baraninie, jagnięcinie i wieprzowinie. Wiele potraw bazuje na mięsie mielonym. A podstawą greckiej kuchni jest oliwa, dodawana niemalże do wszystkiego: sosów, mięs, warzyw, a nawet polewana wprost na pieczywo.

A do najbardziej charakterystycznych dań greckich z pewnością należą: musaka (zapiekanka z mięsa mielonego, ziemniaków, bakłażana, sosu pomidorowego, zalana beszamelem), dolmades (gołąbki mięsne w liściach winorośli), pites (pierogi z ciasta filo, czyli typowego greckiego ciasta w cienkich płatach, z dużą zawartością oliwy), lukaniak (domowe kiełbaski z oliwkami), souvlaki (kawałki mięsa upieczone niczym szaszłyk), saganaki (smażony ser), kolokithakia tyganita (kabaczki smażone), pasticio (makaronowa zapiekanka z nutą cynamonu)

Co ciekawe, kuchnia grecka bogata w oliwę i warzywa jest uznawana za najzdrowszą kuchnię świata, a Grecy, zdawać by się mogło, zupełnie tego nie doceniają. Kuchnia ich kojarzy im się z ubóstwem, a odchodząc od niej, przejmują niezbyt zdrowe nawyki np. kuchni amerykańskiej, co również proponują turystom. W barach coraz częściej można spotkać hamburgery, kurczaka z frytkami, niż tradycyjną musakę czy dolmades.

Zobaczcie przepisy na najpopularniejsze greckie przysmaki.

 

Souvlaki

Składniki:

  • 1/2 kg jagnięcicny lub polędwiczek wieprzowych
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżka oregano
  • sok z cytryny
  • patyczki do szaszłyków

Greckie specjały. Na szlaku smaku...

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy na kawałki. Oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz, oregano mieszamy dokładnie razem. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po schłodzeniu nadziewamy kawałki mięsa na patyczki do szaszłyków. Pieczemy na grillu lub w piekarniku w 210 stopniach.

 

Musaka

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 4 ziemniaki
  • 750 g mielonego mięsa
  • duża cebula
  • puszka pomidorów zmiksowanych na sos
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ziele nagielskie, liście laurowe
  • sól, biały pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 600 ml mleka
  • 2 jajka
  • 15 dag sera startego

Greckie specjały. Na szlaku smaku...
 

Sposób przygotowania:

Oczyszczone bakłażany pokroić wzdłuż w plastry. Posypać  solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut. Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oliwy z oliwek. Plastry bakłażanów smażymy z obu stron. Ziemniaki  pokroić w plastry i smażyć na oliwie po bakłażanach. 

W naczyniu żaroodpornym na spodzie układamy warstwę ziemniaków, następnie warstwę bakłażanów.

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy mięso mielone, liście laurowe i ziele angielskie (które po usmażeniu powinniśmy wyjąć). Wlewamy sos pomidorowy, dokładnie mieszamy. Dodajemy sól, biały pieprz, koncentrat pomidorowy, mieszamy. Układamy na bakłażanach.

Przygotowujemy beszamel. Masło roztapiamy, dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie, aby połączyć mąkę z masłem. Wlewamy mleko i cały czas mieszamy. Dodajemy sól, pieprz biały nie przerywając mieszania. Dodajemy jaja i ser. Mieszamy. Mięso polewamy białym sosem i pieczemy 30 minut.

 

Choriatiki

Składniki:

  • 3 pomidory
  • ogórek
  • czerwona cebula
  • zielona papryka
  • 10 czarnych oliwek
  • ser feta
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, oregano

Greckie specjały. Na szlaku smaku...

Sposób przygotowania:

Obrany ogórek pokroić w grubsze plasterki i wrzucić na dno naczynia. Następnie dodać pomidory pokrojone w ósemki, cebulę pokrojoną w cienkie krążki. Z papryki wyjąć gniazdo nasienne i pokroić na wąskie plasterki. Wszystko przyprawić solą i pieprzem, posypać pokruszoną fetą. Całość oprószyć oregano i polać oliwą.

 

Tzatziki

Składniki:

  • 2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (np. jogurt grecki) lub naturalnego serka homogenizowanego
  • 2 ogórki,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz biały
  • koperek

Greckie specjały. Na szlaku smaku...

Sposób przygotowania:

Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odsączyć. Czosnek drobno posiekać i zmieszać z jogurtem i octem. Dodać oliwę, bardzo drobno posiekany koperek i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku. Przed podaniem schłodzić.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/5 lat temu
Zdecydowanie suflaki i musaka to 2 punkty na kulinarne mapie Grecji. Tzaziki zdecydowanie przerklamowane. Nie lubie ich. Pastico słabiutkie.