Drobiowy blok
Przygotowanie - ok.90 min.1 porcja - ok.90 kcal
Składniki na 8 porcji:
- po 30 dag fileta z kurczaka i indyczego udźca
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- listek laurowy
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki żelatyny
- pół cytryny
- 1 ogórek
- szklanka mrożonego groszku
- cukier
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Mięso i obrane warzywa zalej 1,5 l zimnej wody, zagotuj, odszumuj. Dodaj czosnek, listek, ziele, sól i pieprz. Ugotuj na małym ogniu. Mięso i warzywa wyjmij z wywaru.
- Wywar przecedź przez sito wyłożone złożoną gazą. Gotuj, aż odparuje 1/3 objętości, dopraw. Rozpuść w nim żelatynę, wystudź.
- Mięso, marchewkę i ogórek pokrój w kostkę. Groszek wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 3–5 min, odcedź, przelej zimną wodą, osącz.
- Mięso i warzywa umieść w formie, zalej wywarem, zastudź.
Dobry pomysł:
Jeśli chcesz otrzymać klarowną galaretę, wykorzystaj białko. Jedno lub dwa ubij na sztywno, dodaj do wywaru z żelatyną i mieszając, zagotuj. Odstaw na kilka minut, białko z powierzchni zbierz łyżką cedzakową. Wywar przecedź przez gęste sito.
Jarska babka
Przygotowanie - ok.45 min.
1 porcja - ok. 65 kcal
Składniki na 8 porcji:
- 3 marchewki
- 1 brokuł
- 8 przepiórczych jajek
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 l warzywnego bulionu
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 1,5 łyżki żelatyny
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Marchewkę ugotuj w skórce, wystudź, obierz, pokrój w talarki. Brokuł opłucz, podziel na różyczki, ugotuj na półmiękko w osolonym wrzątku. Osącz, wystudź. Jajka ugotuj na twardo, obierz, przekrój wzdłuż na pół. Kukurydzę osącz.
- Bulion zagotuj z posiekanym czosnkiem i żelatyną. Przecedź, dopraw, wystudź. Dno i boki formy na babę polej tężejącą galaretą. Ułóż w niej warzywa i jajka. Zalej pozostałą galaretą, zastudź.