Francuskie sery z apelacją AOC

Korsykańskie sery tworzą prawdziwe kulinarne skarby.
Francuskie sery z chronionym miejscem i sposobem wytwarzania (Apellation d’Origine Contolee)
/ 01.07.2009 15:34
Korsykańskie sery tworzą prawdziwe kulinarne skarby.

Sery krowie (vache) 

Abondance
Beaufort
Bleu d'Auvergne
Bleu de Gex
Bleu des Causses
Bleu du Vercors-Sassenage
Brie de Meaux
Brie de Melun
Camembert de Normandie
Cantal - 1956
Chaource - 1970
Chavignol - 2005
Chambérat
Chaource
Comté
Époisses
Fourme d'Ambert
Fourme de Montbrison
Laguiole
Langres
Livarot
Maroilles lub Marolles
Mont-d'or lub Vacherin du Haut-Doubs
Morbier
Munster-Géromé
Neufchâtel
Pont l'Evêque
Reblochon I Reblochon de Savoy
Roue de Brie
Saint-Nectaire
Salers
Tome des Bauges
Vacherin Mont d'Or

Sery kozie (chevre)

Banon – Haute-Provence
Cabecou
Chabichou du Poitou
Chevrotin
Crottin de Chavignol
Pélardon des Cevennes
Picodon
Pouligny-Saint-Pierre
Rocamadour
Sainte-Maure de Touraine
Selles-sur-Cher
Valençay

Sery owcze

Brocciu
Ossau-Iraty
Roquefort

Polecamy: Niedoceniane niemieckie sery

Redakcja poleca

REKLAMA