W roli dodatku
Kukurydza jest jednym z najczęściej używanych warzyw w Chile, dodaje się ją do wielu dań na bazie mięsa lub ryb. Do najpopularniejszych potraw z jej udziałem należy cazuela oraz curanto. Cazuela to, najkrócej mówiąc, rosół, gotowany na wołowinie lub drobiu. Jednak podczas gdy u nas jada się go w zasadzie tylko z makaronem, w chilijskiej wersji jest on znacznie bogatszy, wrzuca się bowiem do niego ziemniaki, czasami ryż, różne sezonowe warzywa, a także pokrojoną w plastry kolbę kukurydzy. Kukurydza pojawia się też jako jeden ze składników curanto, będącego smakowitą mieszanką pieczonych mięs, wędlin, ryb i warzyw. Jej słodkawy smak świetnie współgra z wyrazistym smakiem ryb i mięs.
Polecamy także: Jak blanszować warzywa?
W roli głównej
W cazueli czy curanto kukurydza pełni role uzupełniającą, są jednak dania, które swe istnienie zawdzięczają kukurydzy, bez niej po prostu by ich nie było. Pierwszym jest humitas, bardzo sycąca przekąska kukurydziana. Do zgniecionej i ugotowanej kukurydzy dodaje się trochę oleju i bazylii, a następnie masę o konsystencji budyniu formuje się w odpowiedni, poręczny kształt i zawija w liście kukurydzy, a dla pewności jeszcze przewiązuje sznurkiem i gotuje. Nie jest to danie z głębią smaku, ale świetnie się sprawdza w roli przekąski, gdy głód dokucza. Bardziej wyrafinowane jest pastel de choclo, czyli zapiekanka kukurydziano-warzywna. W ceramicznym naczyniu układa się mięso, cebulę, jajko na twardo, czosnek i rozmaite przyprawy, a następnie przykrywa się wszystkie składniki warstwą podgotowanej masy kukurydzianej. Zapieka się do chwili, gdy kukurydziana pierzynka zarumieni się smakowicie. Europejczyk może być nieco zdziwiony propozycją podania humitasu i pastel de choclo na słodko, z cukrem pudrem, ale na szczęście nie jest to jedyna możliwa wersja serwowania tych dań.
Zobacz także: Jak przygotować angielską kartoflankę?