Donaty (doughnuts) - przysmak kuchni amerykańskiej

Amerykańskie donaty.
Z czym się kojarzą donaty? Po pierwsze z Ameryką, czyli z miejscem gdzie zostały wymyślone i cieszą się największym powodzeniem. Po drugie ze słodką przekąską, bo w takiej formie są najpopularniejsze. Zobacz jak zrobić donaty, czyli niekwestionowany przysmak kuchni amerykańskiej.
/ 13.02.2012 12:46
Amerykańskie donaty.

Czy donaty to pączki?

Odpowiedź na to pytanie brzmi: i tak i nie. Donaty rzeczywiście przypominają nam znane pączki, tylko mniejsze i o kształcie pierścienia. Wspólne dla obu przekąsek jest też to, że są smażone w głębokim tłuszczu. Choć w ostrzeżeniach dietetyków często można spotkać minipączki pieczone w piekarniku. Podstawową różnicę stanowi jednak fakt, że do amerykańskich donatów nie dodaje się drożdży.

Zobacz także: Co dobrze wiedzieć o robieniu pączków?

Fakty i mity o donatach

Historia smażenia donatów sięga XIX wieku i rozpoczyna się w Stanach Zjednoczonych. Wówczas powstałe przepisy przetrwały do dziś. Donaty XIX-wieczne smakują tak samo jak te współczesne. Dwa stulecia wystarczyły, aby popularne w USA przekąski stały się powszechnie znane na całym świecie.

Jako deserową propozycję podaje się donaty z polewą lukrową, słodką posypką lub z nadzieniem owocowym, śmietanowym, kokosowym itp.

Błędem jest jednak twierdzenie, że donaty występują wyłącznie w słodkiej formie. Uznane i lubiane są także te robione z ziemniaków.

W Indiach popularność zdobyła pikantna wersja tej przekąski.Niemniej jednak smażone lub pieczone, słodkie lub pikantne, z nadzieniem lub bez, donaty stanowią jedno z najbardziej popularnych i lubianych amerykańskich potraw.

Donaty stanowią w Stanach Zjednoczonych nie tylko niezwykle popularne danie, lecz także są częścią popkultury. W wielu filmach, stereotypowy amerykański policjant przedstawiany jest z donatem w jednej ręce i kawą w drugiej.

Zobacz także: Jak bajecznie udekorować pączki?

Sposób przyrządzania

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka lub kwaśnej śmietany
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki w podanej kolejności. Wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm. Szklanką wycinamy koła, następnie, w każdym z kół, kieliszkiem wykrawamy dziurkę. Smażymy na głębokim tłuszczu tak, aby cały donat był zanurzony, przez około 2 minuty z każdej strony. Po wyjęciu, układamy donaty na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz także: Czym nadziewać pączki?

Redakcja poleca

REKLAMA