Dlaczego kenijska kawa jest tak dobra?

Kawa
Kenia to producent jednej z najwyśmienitszych na naszym globie kaw klasy premium, a także jest wiodącym eksporterem kawy Arabica.
/ 19.07.2012 15:45
Kawa

Jeśli kiedykolwiek byłeś w najwyższej jakości  kawiarni lub sklepie z kawami, to prawdopodobnie widziałeś tam kenijskie marki  kaw. Czy wiesz, że kenijska kawa jest uważany przez znawców za jedną z najlepszych na świecie?

Ze względu na swój wyjątkowy smak, kenijską kawę również miesza się z gorszej jakości kawami z różnych krajów, w celu poprawy jakość i smaku tej drugiej.

Polecamy: Kawa na sposób afrykański

Kawa w Kenii jest uprawiana na dużych wysokościach w górach Kenii i wzdłuż regionu Mount Kenya. Żyzna, wulkaniczna gleba, umiarkowany klimat i sezonowe deszcze w połączeniu,  powodują, iż kawa rośnie świetnie zbilansowana. Sezon zbiorów odbywa się dwa razy w roku. Główny trwa od października do końca roku, natomiast drugi, mniejszych od czerwca do lipca lub na początku sierpnia.

Kenijska kawa ma silny, wyrazisty smak i wysoką kwasowości z łagodnym posmakiem podobny do wina. Jeśli chcesz cieszyć się najbardziej zachwycającym aromatem pochodzącym z kawą, to spróbuj palonych ziaren kenijskiej kawy.

Kawa w Kenii podlega systemowi oceniania. Z każdej partii wyprodukowanej kawy,  ziarna są poddawane surowym testom na jakość, a następnie sortowane na różne klasy w zależności od wielkości, wagi i kształtu. W Kenii kawa o stopniu AA to kawa typu premium. Oto cała klasa stopni jakości kawy w kolejności od najlepszej do najgorszej: AA, AB, PB, C, E, TT i T.

Dlaczego rozmiar jest ważny? Ponieważ większe ziarno oznacza więcej aromatu i smaku – to dwie cechy, które mają ogromne znaczenie dla smakoszy kawy. Z większych ziaren można wyprodukować kawę o lepszej jakości.


Jeśli szukasz wyśmienitej filiżanki afrykańskiej kawy o pysznym i bogatym smaku to kawa z Kenii na pewno zachwyci twoje kubki smakowe!

Zobacz także: Co piją w Algierii?

Redakcja poleca

REKLAMA