Jeśli kiedykolwiek byłeś w najwyższej jakości kawiarni lub sklepie z kawami, to prawdopodobnie widziałeś tam kenijskie marki kaw. Czy wiesz, że kenijska kawa jest uważany przez znawców za jedną z najlepszych na świecie?
Ze względu na swój wyjątkowy smak, kenijską kawę również miesza się z gorszej jakości kawami z różnych krajów, w celu poprawy jakość i smaku tej drugiej.
Polecamy: Kawa na sposób afrykański
Kawa w Kenii jest uprawiana na dużych wysokościach w górach Kenii i wzdłuż regionu Mount Kenya. Żyzna, wulkaniczna gleba, umiarkowany klimat i sezonowe deszcze w połączeniu, powodują, iż kawa rośnie świetnie zbilansowana. Sezon zbiorów odbywa się dwa razy w roku. Główny trwa od października do końca roku, natomiast drugi, mniejszych od czerwca do lipca lub na początku sierpnia.
Kenijska kawa ma silny, wyrazisty smak i wysoką kwasowości z łagodnym posmakiem podobny do wina. Jeśli chcesz cieszyć się najbardziej zachwycającym aromatem pochodzącym z kawą, to spróbuj palonych ziaren kenijskiej kawy.
Kawa w Kenii podlega systemowi oceniania. Z każdej partii wyprodukowanej kawy, ziarna są poddawane surowym testom na jakość, a następnie sortowane na różne klasy w zależności od wielkości, wagi i kształtu. W Kenii kawa o stopniu AA to kawa typu premium. Oto cała klasa stopni jakości kawy w kolejności od najlepszej do najgorszej: AA, AB, PB, C, E, TT i T.
Dlaczego rozmiar jest ważny? Ponieważ większe ziarno oznacza więcej aromatu i smaku – to dwie cechy, które mają ogromne znaczenie dla smakoszy kawy. Z większych ziaren można wyprodukować kawę o lepszej jakości.
Jeśli szukasz wyśmienitej filiżanki afrykańskiej kawy o pysznym i bogatym smaku to kawa z Kenii na pewno zachwyci twoje kubki smakowe!
Zobacz także: Co piją w Algierii?