Dim sum to chińskie pierożki przygotowywane na parze z cieniutkiego ciasta z mąki pszennej i aromatycznego nadzienia - mięsnego, wegetariańskiego lub z owoców morza, najczęściej krewetek lub kalmarów.
Do przygotowania dim sum potrzebny jest specjalny bambusowy koszyczek, który należy ustawić na garnku z wrzącą wodą.
Spis treści:
Przepis na ciasto do dim sum
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- szklanka ciepłej wody,
- łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę. Dodaj wodę, sól i zagnieć elastyczne ciasto. Wyrabiaj je przez mniej więcej 5 minut.
- Ciasto na dim sum odstaw na 30 minut nakryte ściereczką.
Przepis na dim sum z mięsem
Składniki na farsz:
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 200 g mięsa mielonego drobiowego,
- 1 cebula dymka,
- 1 marchewka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cm imbiru,
- 3 łyżeczki oleju sezamowego,
- 4 łyżki sosu sojowego.
Sposób przygotowania:
- Dymki drobno posiekaj, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej olej sezamowy i dodaj mięso. Dopraw solą i pieprzem i smaż przez 3 minuty. Dodaj marchew, dymkę, czosnek i sos sojowy. Smaż 5 minut, często mieszając. Odstaw do ostygnięcia.
- Ciasto bardzo cienko rozwałkuj. Szklanką wycinaj kółka. Na środku każdego placka nałóż odrobinę farszu i zlepiaj brzegi.
- Pierożki dim sum umieść w koszyczku bambusowym i gotuj nad wrzącą wodą przez 15 minut.
Przepis na dim sum wegetariańskie
Składniki na farsz:
- kostka tofu,
- 2 cebule dymki (biała i zielona część),
- 3 cm imbiru,
- pęczek świeżej kolendry,
- 1 batat,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- świeża kolendra do podania.
Sposób przygotowania:
- Batata obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie. Przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
- Tofu odsącz z nadmiaru wody w ręczniki papierowe, również rozdrobnij widelcem i dodaj do batata.
- Na patelni rozgrzej olej sezamowy i podsmaż cebulę, czosnek i imbir. Przełóż do miski i dodaj posiekaną zieloną część dymki i sos sojowy.
- Ciasto cienko rozwałkuj i szklanką powykrawaj kółka. Na środku każdego placka nałóż odrobinę farszu i zlepiaj brzegi.
- Pierożki dim sum gotuj w koszyczku bambusowym przez 15 minut.
- Podawaj posypane świeżą kolendrą.
fot. Adobe Stock
Przepis na sos do dim sum
Dim sum możesz podawać po prostu z sosem sojowym albo przygotować jeszcze bardziej aromatyczną propozycję.
Składniki:
- 100 ml sosu sojowego,
- 3 łyżki octu ryżowego,
- 2 łyżeczki oleju sezamowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 papryczki chili,
- 1 łyżka tartego imbiru,
- świeży sezam (do podania).
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w misce.
- Odstaw sos do dim sum na 30 minut do lodówki.
Więcej przepisów na azjatyckie dania: