Czym jest Christmas pudding?

Christmas pudding najlepiej smakuje, gdy jest przygotowany nawet dwa miesiące wcześniej przed spożyciem.
Ten typowo angielski przysmak świąteczny nie jest ani szybki, ani prosty w przygotowaniu, ale Anglicy nie wyobrażają sobie bez niego Bożego Narodzenia. Dowiedz się, jak zrobić Christmas pudding?
/ 05.12.2010 13:35
Christmas pudding najlepiej smakuje, gdy jest przygotowany nawet dwa miesiące wcześniej przed spożyciem.

Trzynaście składników

Christmas pudding nie powinien być przygotowywany tuż przed Bożym Narodzeniem, należy bowiem do tych wypieków, które zyskują z każdym kolejnym tygodniem, dojrzewanie uszlachetnia i wydobywa ich najlepszy smak. Dlatego najlepiej zrobić go nawet ze dwa miesiące wcześniej, aby miał dość czasu na dojście do swej najlepszej formy. Zgodnie z najdawniejszą tradycją przygotowywanie zaczynano nawet pod koniec września. Należało wówczas wrzucić do misy trzynaście składników, co symbolizowało Chrystusa i dwunastu Apostołów. Wsypujemy mąkę, masło, jajka i cukier (najlepiej część białego, część brązowego), bułkę tartą, a do tego rum lub brandy, utartą marchewkę, rodzynki w różnych rodzajach, kandyzowane wiśnie, suszone morele, migdały, daktyle, sok z cytryny lub pomarańczy. Składniki mogą się nieco zmieniać, podobnie jak ich proporcje, zależy to bowiem od gustu i przyzwyczajeń gospodyni.

Zobacz także: Tradycja wigilijnego stołu

Długie ucieranie i gotowanie

Wszystkie składniki po wrzuceniu do misy należy dokładnie i cierpliwie mieszać, by się połączyły. Jest to czynność nie tylko kulinarna, ale wiele jest w niej też symboliki. Podobno życzenia pomyślane podczas mieszania mają ogromną szansę się spełnić. W niektórych domach każdy domownik musi raz zamieszać ciasto, co ma mu przynieść szczęście. Gotową masę układa się w formie kuli na lnianej ściereczce i zawiązuje ciasno wszystkie cztery rogi. Niektórzy zalecają najpierw włożenie masy do naczynia żaroodpornego, a dopiero potem obwiązanie całości materiałem. Następnie zawiniątko włożyć do dużego garnka napełnionego wodą i gotować na małym ogniu przez kilka godzin. PO ugotowaniu i ostudzeniu pudding może czekać przez wiele tygodni, dochodząc w smaku do najlepszej formie. Przed podaniem należy do raz jeszcze ugotować, ale tym razem krócej, około 2-3 godzin. Podaje się go zwyczajowo z sosem na bazie brandy. Ze względu na długi i żmudny proces przygotowywania współczesne Brytyjki najczęściej kupują gotowe puddingi świąteczne.

Zobacz także: Likier pomarańczowy, czyli świąteczna uwertura

Redakcja poleca

REKLAMA