Co to jest szarmula?

Przyprawy sprawiają, że uczucie sytości może być odczuwane szybciej.
Szarmula to marokańska marynata do ryb i mięs. Ma konsystencję gęstej pasty i zawiera w sobie prawdziwe królestwo przypraw. Taki mały marokański targ.
/ 10.01.2011 01:24
Przyprawy sprawiają, że uczucie sytości może być odczuwane szybciej.

Zobacz także: Rybki na grill

Właściwie każdy z nas może wymyślić swoją własną szarmulę. Grunt, żeby znalazło się w niej trochę charakterystycznych składników, jak:

  • posiekana natka pietruszki
  • posiekana natka kolendry
  • Łyżeczka rozgniecionych w moździerzu ziaren kolendry
  • łyżeczka chili
  • 2-3 roztarte ząbki czosnku
  • drobno posiekana cebula
  • łyżeczka kurkumy
  • trochę soli
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek, która połączy wszystkie składniki


Wszystkie składniki bądź rozcieramy w moździerzu na jednolitą pastę bądź – jeśli nie mamy czasu – rozdrabniamy w blenderze. Na początek dajmy trochę mniej oliwy i jeśli pastą będzie zbyt zbita, dodajmy kolejną porcję.

Szarmulę przekładamy do słoika, zalewamy ją z wierzchu oliwą i zamykamy wieczko. Przechowujemy w lodówce do 1-1,5 miesiąca.


Można też użyć szarmuli od razu. Okładamy nią rybę (również w środku należy natrzeć rybę pastą), nacieramy nią drobiowe mięsa i pieczemy lub grillujemy.

Zobacz także: Co trzeba wiedzieć o pieczeniu ryb?

Redakcja poleca

REKLAMA