Co na obiad? - Tygodniowe menu Polki.pl

Czy również w twoim domu codziennie wieczorem pojawia się pytanie "co jutro zrobić na obiad?" Cały czas się zastanawiasz, nie masz już pomysłów, dania są niemalże identyczne? Ten odwieczny problem może zostać rozwiązany! Zaplanuj z nami tygodniowe menu, dzięki czemu zaoszczędzisz czas, a twoja rodzina nie będzie więcej narzekać na monotonny jadłospis.
/ 03.08.2017 15:40

Czy również w twoim domu codziennie wieczorem pojawia się pytanie "co na obiad?" Cały czas się zastanawiasz, nie masz już pomysłów, dania są niemalże identyczne? Ten odwieczny problem może zostać rozwiązany! Zaplanuj z nami tygodniowe menu, dzięki czemu zaoszczędzisz czas, a twoja rodzina nie będzie więcej narzekać na monotonny jadłospis.

Poniedziałek

Pierwsze danie: Zupa fasolowa (zobacz przepis)
Drugie danie: Zapiekanka kalafiorowo-brokułowa (zobacz przepis)

Wtorek

Pierwsze danie: Zupa ogórkowa (zobacz przepis)
Drugie danie: Ziemniaki, kotlety schabowe z żółtym serem (zobacz przepis), marchewka gotowana na słodko (zobacz przepis)

Polki.pl radzą! Ugotuj więcej ziemniaków, przydadzą się na następny dzień.

Środa

Pierwsze danie: Zupa buraczana (zobacz przepis)
Drugie danie:
Ziemniaczki po prowansalsku (zobacz przepis), jajka sadzone

Polki.pl radzą! Obiad ten najlepiej smakuje, gdy jednocześnie jemy pierwsze i drugie danie. Ugotowane buraczki można pokroić w kostkę i dodać do zupy, bądź wykorzystać je jako dodatek do dania obiadowego, na dzień następny.

Czwartek

Pierwsze danie: Zupa jarzynowa (zobacz przepis)
Drugie danie:
Kotlety mielone (zobacz przepis), pure ziemniaczane, buraczki na słodko (zobacz przepis)

Piątek

Pierwsze danie: Błyskawiczny żurek (zobacz przepis)
Drugie danie:
Naleśniki z białym serem (zobacz przepis)

Polki.pl radzą! Usmaż kilka naleśników więcej, będzie można z nich zrobić makaron do zupy grzybowej.

Sobota

Pierwsze danie: Zupa grzybowa z "makaronem" z naleśników (zobacz przepis)
Drugie danie:
Lazania ze szpinakiem (zobacz przepis)

Niedziela

Pierwsze danie: Tradycyjny rosół z makaronem (zobacz przepis)
Drugie danie:
Bitki wołowe (zobacz przepis), kluski śląskie (zobacz przepis), brokuły z wody

Polki.pl radzą! Gdy ugotujemy więcej rosołu, w następnym dniu zróbmy z niego pomidorówkę. Udka z kurczaka również zostawmy, zrobimy z nich risotto.

Redakcja poleca

REKLAMA