Zapiekanka kalafiorowo-brokułowa

Za oknami szaro, buro, zimno, deszczowo. Nie ma zatem nic lepszego, niż gorący, smaczny posiłek po powrocie do domu.
/ 13.09.2010 07:11

Za oknami szaro, buro, zimno, deszczowo. Nie ma zatem nic lepszego, niż gorący, smaczny posiłek po powrocie do domu.

Pyszna potrawa, idealna na obiad, bądź obiadokolację. Niskokaloryczna i bardzo sycąca.

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

  • mały kalafior,
  • mały brokuł,
  • 2 marchewki,
  • 5 ząbków czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • starty parmezan,
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Kalafior i brokuły włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki cukru i ugotować na półmiękko, po czym odcedzić i odstawić. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Kalafior, brokuły podzielić na różyczki. Marchewki obrać i pokroić na grubsze plastry. Kalafior, brokuły, marchew wymieszać razem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić sola i pieprzem, skropić oliwą. Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłusz­czem, posypać startym parmezanem. Piec około 15-20 minut.

Brokuły, kalafior i czosnek zawieraja bardzo dużo przeciwutleniaczy. Poza tym kalafior, brokuły i inne warzywa kapustowate mają właścicwości przeciwnowotworowe.

Redakcja poleca

REKLAMA