Zapiekanka kalafiorowo-brokułowa

Za oknami szaro, buro, zimno, deszczowo. Nie ma zatem nic lepszego, niż gorący, smaczny posiłek po powrocie do domu.

Za oknami szaro, buro, zimno, deszczowo. Nie ma zatem nic lepszego, niż gorący, smaczny posiłek po powrocie do domu.

Pyszna potrawa, idealna na obiad, bądź obiadokolację. Niskokaloryczna i bardzo sycąca.

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

  • mały kalafior,
  • mały brokuł,
  • 2 marchewki,
  • 5 ząbków czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • starty parmezan,
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Kalafior i brokuły włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki cukru i ugotować na półmiękko, po czym odcedzić i odstawić. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Kalafior, brokuły podzielić na różyczki. Marchewki obrać i pokroić na grubsze plastry. Kalafior, brokuły, marchew wymieszać razem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić sola i pieprzem, skropić oliwą. Przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłusz­czem, posypać startym parmezanem. Piec około 15-20 minut.

Brokuły, kalafior i czosnek zawieraja bardzo dużo przeciwutleniaczy. Poza tym kalafior, brokuły i inne warzywa kapustowate mają właścicwości przeciwnowotworowe.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (7)
/8 lat temu
Jutro robię!!! Mam sporo zamrożonego kalafiorka, to się przyda :) Wygląda pięknie!
/8 lat temu
Wychodzi naprawdę pysznie :)
/8 lat temu
w czwartek to robimy z innym serem całkiem dobry pomysł :)
POKAŻ KOMENTARZE (4)