Ciasteczka owsiane - przysmak ze Szkocji

Hiszpańskie ciasteczka na święta.
Owies to najlepsze do uprawy zboże w Szkocji. Zimny klimat sprzyja jego wegetacji. Potrawy owsiane są bardzo pożywne. Z grubo mielonego owsa przyrządza się bardzo popularne oatcakes, ciasteczka z mąki owsianej.
/ 10.12.2009 17:16
Hiszpańskie ciasteczka na święta.

Szkocka szkoła pieczenia

Szkockie gospodynie uwielbiają piec. Ich namiętność w tej dziedzinie jest powszechnie znana. Mąka owsiana to składnik znakomitych ciast i ciasteczek. Oatcakes to kruche herbatniki. Należą do tradycyjnych szkockich wypieków. Jada się je ze słodkimi bądź pikantnymi dodatkami.

Składniki ciasteczek owsianych

Klasycznymi składnikami oatcakes są: mąka owsiana, tłuszcz (musi być wytopiony ze słoniny smalec) oraz sól. Z tych składników zagniata się ciasto, rozwałkowuje i wycina okrągłe ciastka. Potem dzieli się je na ćwiartki lub mniejsze kawałki i piecze na gorącej blasze. W trakcie pieczenia ciasteczek się nie przewraca, przez co uzyskują charakterystyczną wybrzuszoną formę.

Przepis na Scottish Oatcakes

100 g średnio grubej mąki owsianej, szczypta soli, 2 łyżeczki tłuszczu ze słoniny, 2-3 łyżki ciepłej wody

Mąkę owsianą wymieszać w misce z solą, zrobić pośrodku zagłębienie, wlać roztopiony tłuszcz. Wymieszać składniki, dodać tyle wody, aby po wyrobieniu powstało ścisłe, twarde ciasto. 

Ciasto przez kilka minut energicznie zagniatać na stolnicy posypanej mąką. Następnie rozwałkować na palec. Wykrawać duże, okrągłe placki. Przekrawać je na 4, 6 albo 8 części. Posypać mąką owsianą. Herbatniki piec na gorącej blasze albo na grubej patelni (nie odwracać, aż wyrosną). Podawać na gorąco albo na zimno z dodatkiem niewolonego masła, szkockiego sera owczego Crownie albo innych serów twarogowych (niedojrzewających).

Odmianą Scottish OatcakesNorth Staffordshire i Derbyshire Oatcakes.

Redakcja poleca

REKLAMA