- szklanka cukru (drobnego)
- 25 dag mąki pszennej
- tabliczka białej czekolady
- 15 dag miękkiego masła
- 125 ml ajerkoniaku
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- biała polewa czekoladowa
- rodzynki do dekoracji
- masło i kasza manna do formy
Sposób wykonania:
1. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Po kolei wbijać jajka i wlewać ajerkoniak, ucierać.
2. Do masy maślanej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz startą na tarce z dużymi oczkami białą czekoladę, wymieszać.
3. Ciasto przelać do formy z kominkiem, wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Piec około godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 st. C.
4. Upieczoną i ostudzoną babkę wyjąć z formy. Polać rozpuszczoną białą polewą czekoladową, ozdobić rodzynkami.
Wielkanocne przysmaki - forum >>