Baba cytrynowa lukrowana - przepis

Do surowego ciasta możesz wrzucić posiekaną kandyzowaną skórkę cytrynową i pomarańczową
/ 06.02.2013 16:48

Przygotowanie: 75 min 
Porcja: 270 kcal

Składniki na 12–14 porcji:

  • kostka (25 dag) margaryny lub masła
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki likieru cytrynowego
  • łyżka cukru waniliowego
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 20 dag cukru pudru
  • łyżka wódki np. Stock Prestige Citron
  • łyżka pistacji
  • plasterki cytryny do dekoracji

Sposób wykonania:

1. Masło umieść w rondelku, stop, uważając, aby się nie przypaliło. Ostudź. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym utrzyj na puszysty gęsty krem.

2. Do masy jajecznej przesiej oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Dodaj skórkę cytrynową, likier i dokładnie wszystko wymieszaj, powoli dolewając masło. Uważaj, aby w cieście nie pozostały grudki mąki. 

3. Formę na babę wysmaruj tłuszczem, posyp odobiną mąki. Napełnij ciastem, wyrównaj powierzchnię. Piecz mniej więcej godzinę w temperaturze 175 st. Gotową babę przestudź, wytrząśnij z formy, pozostaw do ostygnięcia.

4. Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny i wódką, aż powstanie śnieżnobiały gęsty lukier. Posmaruj nim babę. Posyp uprażonymi orzeszkami. Udekoruj.

Wielkanocne przysmaki - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA