Przygotowanie: 75 min
Porcja: 270 kcal
Składniki na 12–14 porcji:
- kostka (25 dag) margaryny lub masła
- 4 jajka
- szklanka cukru
- szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżki likieru cytrynowego
- łyżka cukru waniliowego
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 20 dag cukru pudru
- łyżka wódki np. Stock Prestige Citron
- łyżka pistacji
- plasterki cytryny do dekoracji
Sposób wykonania:
1. Masło umieść w rondelku, stop, uważając, aby się nie przypaliło. Ostudź. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym utrzyj na puszysty gęsty krem.
2. Do masy jajecznej przesiej oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Dodaj skórkę cytrynową, likier i dokładnie wszystko wymieszaj, powoli dolewając masło. Uważaj, aby w cieście nie pozostały grudki mąki.
3. Formę na babę wysmaruj tłuszczem, posyp odobiną mąki. Napełnij ciastem, wyrównaj powierzchnię. Piecz mniej więcej godzinę w temperaturze 175 st. Gotową babę przestudź, wytrząśnij z formy, pozostaw do ostygnięcia.
4. Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny i wódką, aż powstanie śnieżnobiały gęsty lukier. Posmaruj nim babę. Posyp uprażonymi orzeszkami. Udekoruj.
Wielkanocne przysmaki - forum >>