Pomarańczowa baba wielkanocna

Jeśli do surowego ciasta dolejesz łyżkę winiaku lub likieru, wypiek będzie bardziej aromatyczny
/ 26.03.2010 13:45

Przygotowanie: 15 min
Pieczenie: 60 min
Porcja: 220 kcal

Składniki na 12–14 porcji:
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki ziemniaczanej
- 15 dag margaryny do wypieków lub masła
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 torebki proszku do pieczenia
- torebka cukru waniliowego
- skórka otarta z pomarańczy
- puszka mandarynek
- 3/4 szklanki cukru
- zapach pomarańczowy
- cukier puder do posypania
- tłuszcz i bułka tarta do formy

Sposób wykonania:
1. Miękką margarynę utrzyj na krem z cukrem. Ucierając, dodawaj po żółtku. Następnie dalej ucierając, stopniowo wsypuj mąkę pszenną (łyżkę mąki zachowaj) wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewaj mleko. Wsyp mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy oraz skórkę otartą z pomarańczy, dodaj kilka kropelek zapachu.

2. Z białek ubij sztywną pianę (piana szybciej się ubije, jeśli do białek dodasz kilka kropelek soku z cytryny) i ostrożnie połącz ją z ciastem.

3. Osącz mandarynki z puszki. Wymieszaj z odłożoną mąką i włóż do ciasta. Ponownie ostrożnie wymieszaj.

4. Formę z kominem obficie nasmaruj tłuszczem, wysyp bułką tartą. Napełnij przygotowanym ciastem, wyrównaj wierzch.

5. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 50–60 minut w temperaturze 185 st. Gotowe ciasto ostudź w formie. Wytrząśnij z formy. Oprósz cukrem pudrem. Ewentualnie udekoruj cząstkami pomarańczy lub mandarynek oraz kwiatami.

Wielkanocne przepisy - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA