Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 500 g mąki
- 100 g cukru
- 5 żółtek
- 250 ml mleka tłustego
- 150 g masła
- 30 g drożdży
- 200 g rodzynek
- laska wanilii
- masło do wysmarowania serwetki i formy
Na poncz:
- 3 łyżki rumu
- 60 ml wina deserowego
- 150 ml cukru
Przygotowanie:
- Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru i zalej ciepłym mlekiem (ok. 30 C). Żółtka utrzyj z resztą cukru i drobno posiekaną laską wanilii. Rodzynki sparz wrzątkiem i odsącz.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże z mlekiem, żółtka, stopione masło. Wyrób elastyczne, dość luźne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodaj rodzynki. Ciasto jest wyrobione, kiedy zaczyna odklejać się od ręki.
- Czystą ściereczkę posmaruj masłem. Włóż w nią ciasto, zawiąż, zostawiając miejsce dla wyrośnięcia ciasta. Włóż do garnka z wodą (ok. 5 l) i przykryj.
- Po 3 godzinach ciasto podwoi objętość i wypłynie na wierzch. Wyjmij je, odpakuj z serwetki, ponownie zagnieć i włóż do wysmarowanej masłem formy, wypełniając ją do 1/3 wysokości. Przykryj ściereczką i zostaw w cieple do wyrośnięcia na 40 minut. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 C na 45-55 minut.
- Upieczoną babkę przestudź i wyjmij z formy na talerz. Przygotuj poncz: zagotuj szklankę wody z cukrem, ostudź, dodaj rum i wino. Babkę nakłuj w kilku miejscach szpikulcem i kilkakrotnie smaruj ponczem przy pomocy pędzelka. Babka jest gotowa gdy równomiernie nasiąknie ponczem.
Więcej wielkanocnych przepisów
Magdy Gessler dla Polki.pl
Jaja w sosie musztardowym
Pasztet z dziczyzny
Wielkanocna sałata z botwinką
Mazurek pomarańczowy
Jaja po polsku
Pasztet z dziczyzny
Wielkanocna sałata z botwinką
Mazurek pomarańczowy
Jaja po polsku