Fot. Fotolia
1. "Zupka chińska" – japoński wynalazek
"Wynalazcą" popularnej zupki błyskawicznej był Japończyk Momofuku Ando. Nowatorski pomysł, na jaki wpadł w 1948 roku, miał walczyć z wszechobecnym powojennym głodem – pierwsza zupa błyskawiczna pojawiła się 10 lat później.
Kolejna wersja błyskawicznej zupy – Noodles Cup – produkt sprzedawany w styropianowym kubku, co dodatkowo ułatwia konsumpcję, pojawiła się w latach 70. XX wieku.
2. Pierwsze "zupki chińskie" były bardzo drogie
Czy wyobrażacie sobie kupić zupkę błyskawiczną płacąc za nią o wiele więcej niż za domowej roboty, naturalny produkt? Pierwsze zupy błyskawiczne, chociaż wcale nie były zdrowsze, kosztowały krocie! Każdy, kogo tylko było na to stać chciał spróbować nowości.
3. Najgorszy w "chińskiej zupce" jest... makaron!
Tak – to wcale nie saszetka z niewiadomego pochodzenia składnikami jest tutaj najbardziej naszpikowana chemią. Niewinnie wyglądające cienkie nitki makaronu mają niewiele wspólnego z włoskim przysmakiem, w dodatku zanim trafią do torebki są smażone na głębokim tłuszczu.
Zobacz także: Dodatki do żywności a efekty odchudzania
4. Najwięcej "chińskich zupek" spożywa się w Chinach
Roczna światowa produkcja popularnych zupek w proszku to około 100 miliardów sztuk. Około 40 miliardów zupek zjada się w Chinach.
Smakoszami tego produktu są także Indonezyjczycy, Japończycy, Wietnamczycy i Amerykanie.
5. Jedna zupka może zawierać nawet kilkanaście chemicznych dodatków
Co znajduje się z "zupce chińskiej"? Odpowiesz: makaron i saszetka z przyprawami. Warto jednak wiedzieć, co trafia do środka. Znajdziemy tam m.in:
- glutaminian sodu (E621)
- barwniki chemiczne,
- regulatory kwasowości,
- substancje przeciwzbrylające,
- skrobię modyfikowaną,
- gumę guar.
Trawienie makaronu z zupki błyskawicznej trwa średnio trzy razy dłużej niż tradycyjnego. Ponadto zupki błyskawiczne nie zawierają właściwie żadnych wartościowych składników, a już na pewno brakuje im witamin. Szczególnie niebezpieczny glutaminian sodu może uzależniać.
Zobacz także: Ile soli mają gotowe produkty żywnościowe?