Ramen - przepis na orientalny rosół

Ramen to coś więcej niż tylko zupa - to wyjątkowe japońskie danie, bo zamiast ryb i owoców morza zawiera mięso. Nazwa rosołu pochodzi od chińskiego makaronu - stamtąd też potrawa przywędrowała do Japonii.
/ 16.05.2013 14:27

rosół

Składniki:

na rosół:

  • 2 ćwiartki kurczaka
  • pieczeń wołowa (30 dag)
  • szynka wieprzowa (20 dag)
  • seler naciowy (1 łodyga)
  • połówka korzenia selera
  • pietruszka
  • por (10 cm zielonej części)
  • cebula

na bazę:

  • olej słonecznikowy (1 łyżka)
  • olej sezamowy (1 łyżka)
  • sos sojowy (2 łyżki)
  • czosnek (2 ząbki)
  • świeży imbir

dodatki:

  • por
  • marchewka
  • makaron ryżowy
  • grzybki mun (5 sztuk)

Wykonanie:

Wołowinę i szynkę wieprzową podsmażamy na patelni, następnie wrzucamy do garnka razem z ćwiartkami kurczaka i zalewamy wodą. Ściągamy szumowiny, czekamy aż całość się zagotuje i dodajemy pozostałe składniki – seler, pietruszkę, por i cebulę. Gotujemy na wolnym ogniu 40 minut. W tym czasie przygotowujemy dodatki – wszystkie warzywa kroimy w cienkie paski lub w słupki,  makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Aby przygotować bazę ramena, w rondelku rozgrzewamy olej słonecznikowy i sezamowy, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku i świeżo starty imbir. Smażymy kilka minut. Następnie dodajemy sos sojowy, mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji i zdejmujemy bazę z ognia.  Ramen podajemy w następujący sposób: na dno miseczki wylewamy bazę, następnie dolewamy rosołu, a na koniec dodajemy makaron i warzywa. Do japońskiego rosołu pasują również jajka ugotowane na twardo, pędy bambusa oraz krewetki.

Źródło: Serwis Foodpanda.pl/(bj)

Zobacz także: Przepis na rosół z chińskimi pierożkami

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (9)
/25.06.2018 10:21
W Japonii nie byłem, ale jadłem takie coś i tu i tam. Uważam, że bardzo dobry przepis, nieprzekombinowany, jedyny minus to makaron ryżowy a nie pszenny, ale to kwestia smaku. za ten przepis daje 5/5 - a co tam :)
/24.01.2018 14:21
Ugotowałem i powiem, że zblizony smakiem do tego co jadłem w Japonii. A do tego zdecydowanie lepszy, niz kilka ramenów, które jadłem w polskich restauracjach, ramenów tylko z nazwy.
/28.04.2016 16:08
Najważniejszy w ramenie jest makaron - specjalny, twardy makaron pszenny, który ma długo zachowywać sprężystość nawet kiedy jest długo gotowany i podawany w gorącej zupie. Sam fakt, że tutaj jest użyty makaron ryżowy oznacza, że nie jest to przepis na ramen. Do tego na wierzch ramenu daję się zazwyczaj wieprzowinę chashu, a nie smażonego kurczaka, ten cały seler to też jakaś polska wariacja. Typowy polski przepis na "ramen", który w rzeczywistości jest zwykłym przepisem na rosół :(
POKAŻ KOMENTARZE (6)