Reklama

Zapiekanka ziemniaczana to wyjątkowo smaczne i uniwersalne danie. Dodaj do niej dowolne mięso lub przyrządź wegetariańską wersję z warzywami – na przykład z brokułami.

Reklama

Podstawą każdej z naszych zapiekanek są – oczywiście – ziemniaki. Możesz je ugotować wcześniej (lub użyć takich, które zostały z poprzedniego obiadu) lub obrać i pokroić surowe ziemniaki na bardzo cienkie plastry.

Nie należy kroić surowych ziemniaków zbyt grubo, ponieważ mogą się wtedy nie dopiec i nawet po 1,5 godzinie w wysokiej temperaturze będą surowe. Jeśli użyjesz ugotowanych ziemniaków, nie musisz się wtedy martwić, ale uważaj, by ich za bardzo nie rozgotować – będzie wtedy się mocno rozpadać.

Zapiekanka ziemniaczana – co na górę?

Zapiekankę możesz zapiec pod warstwą śmietany lub jogurtu naturalnego (szczególnie polecamy dodać do tego sosu soli, pieprzu oraz prasowanego czosnku), beszamelu lub warstwy puree ziemniaczanego, które przypiecze się w chrupiącą i naprawdę pyszną skorupkę.

Bardzo polecamy też dodać do zapiekanki ziemniaczanej sery: zarówno te twarde jak na przykład pecorino, grana padano czy parmezan, jak i zwykły ser żółty czy mozzarella.

Reklama

Nie zapomnij również o świeżych ziołach. Do zapiekanki z kurczakiem doskonale będzie pasować rozmaryn, pietruszka oraz koperek. Do mięsa mielonego dodaj tymianku, lubczyku albo bazylii.

Zobacz nasze przepisy na zapiekankę ziemniaczaną:

Reklama
Reklama
Reklama