Reklama

Chociaż pojęcie „pyszny obiad” dla większości oznacza aromatyczny kotlet z ziemniakami oraz sycącą zupę, nie należy zapominać, że równie smaczne danie można przyrządzić też w wersji na słodko.

Reklama

Dla wielu prawdziwy smak dzieciństwa to kluski leniwe czy pierogi z truskawkami. Owoce można zastąpić również jagodami, borówkami, ale umówmy się: pierogi z serem czy nadzieniem owocowym wymagają poświęcenia czasu i są pracochłonne.

Z kolei np. leniwe możesz przyrządzić w duecie z malinowym sosem, jesienią wykonać je nie tylko z twarogu, lecz także z purée z dyni i cynamonu. To obiad na słodko, którego nie powinno zabraknąć na jesiennym stole. Podobnie jak kultowego przysmaku: makaronu z serem białym, który warto osłodzić nie cukrem, a np. miodem i musem gruszkowym.

Spis treści:

  1. Kluski leniwe z dynią
  2. Makaron z serem na słodko
  3. Naleśniki z czekoladą i serem
  4. Ryż na mleku z brzoskwiniami
  5. Kaczka w sosie pomarańczowym
  6. Placuszki z ricottą i borówkami

Pomysł na słodki obiad: kluski leniwe z dynią

Leniwe uchodzą za banalny i mało efektowny pomysł na szybki obiad na słodko, a niesłusznie. Można je urozmaicić dodatkami, wzbogacić ciasto na leniwe o purée z dyni czy do mąki dosypać spirulinę, która doda im zielonego koloru, a nie zmieni zbytnio smaku lub np. liofilizowane owoce w proszku.

Składniki:

  • 150 g gęstego purée z dyni,
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej (przyda się też ok. 75 g do posypania),
  • 280 g twarogu półtłustego,
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka),
  • cynamon,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka bułki tartej.

Sposób przygotowania:

  1. Masę przygotuj zgodnie z przepisem na idealne puree z dyni i odsącz z wody, powinno być dość suche i mięsiste.
  2. Biały ser wymieszaj z żółtkami, cynamonem, rozgnieć widelcem. Dodaj ostudzoną dynię.
  3. Do mokrych składników dodaj mąkę, by powstało lepkie ciasto, ale nie mokre. Białka ubij na sztywno.
  4. W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj odrobinę oleju. Ciasto na leniwe z dynią podziel na części i zrób wałeczki o grubości ok. 3 cm.
  5. Wałeczki ciasta podsypuj mąką, odkrawaj skośne „kopytka” i obtaczaj w niezbyt dużej ilości mąki. Wrzucaj przy pomocy szpatułki do gotującej się wody. Po wypłynięciu ich na wierzch gotuj jeszcze 3 min.
  6. Na patelni rozpuść masło z bułką i podsmaż na nich leniwe.
fot. Obiad na słodko: leniwe z dyni/Adobe Stock, Arkadiusz Fajer

Prosty przepis na makaron z serem na słodko

Połączenie makaronu i sera to ponadczasowe połączenie i przepis na sycący obiad czy kolację. Połączenie produktów mlecznych i zbożowych nawet na słodko to wartościowy odżywczo duet. Wybieraj makaron pełnoziarnisty i półtłusty nabiał - to sprawi, że makaron z serem będzie zdrowszy.

Składniki:

  • 400 g sera twarogowego,
  • 400 g makaronu,
  • 30 g masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 100 g śmietany.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź.
  2. Makaron wrzuć z powrotem do garnka, włóż masło i wymieszaj, aż tłuszcz się rozpuści.
  3. Do makaronu dodaj cukier i śmietanę (możesz zastąpić cukier miodem).
  4. Widelcem rozkrusz ser i dodaj do pozostałych składników. Wymieszaj.
  5. Makaron z serem białym możesz podawać z owocami, np. ciepłym musem malinowym.
fot. Obiad na słodko: makaron z serem na słodko/Adobe Stock, Patryk Kosmider

Pomysł na obiad na słodko: naleśniki czekoladowe

Klasyczne naleśniki z serem można urozmaicić dodatkiem kakao. Ciasto na naleśniki po mieszaniu musi „odpocząć” ok. 20 minut, by składniki się połączyły, ale to i tak szybki pomysł na obiad na słodko, a przynajmniej na np. drugie danie po sycącej zupie. Koniecznie przygotuj serowy farsz lub mus bananowy - świetnie skomponuje się z czekoladową nutą.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 30 g kakao,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/3 szklanki wody mineralnej,
  • 1 jajo,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • 300 g sera półtłustego (twarogu),
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Jajko ubij z solą i mlekiem.
  2. Dodaj mąkę wymieszaną z kakao i olej. Na końcu wlej wodę i lekko wymieszaj. Odczekaj 20 minut.
  3. Rozgrzej patelnię z symboliczną ilością oleju i wylewaj ciasto na patelnię. Smaż naleśniki do uzyskania przez nie złocistego koloru. Powinny być dość cienkie i elastyczne.
  4. Przygotuj nadzienie serowe do naleśników: widelcem rozdrobnij ser, dodaj śmietanę i cukry. Smaruj nim naleśniki i zwijaj w rulony lub trójkąty.
fot. Obiad na słodko: naleśniki czekoladowe/Adobe Stock, MoonfliesPhoto

Ryż na słodko na obiad: na mleku, z brzoskwiniami

Ryż na mleku to klasyczny, kojący deser, który w wersji obiadowej może zaskoczyć i zadowolić podniebienia. Dodatek karmelizowanych brzoskwiń nadaje mu charakteru i intensywnie owocowego smaku. Świetnie sprawdzi się także jako lunch do pracy lub szkoły.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 laska wanilii,
  • 4 brzoskwinie,
  • 2 łyżki masła,
  • łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż gotuj w mleku z dodatkiem połowy cukru i laski wanilii, aż stanie się miękki i kremowy. Pod koniec gotowania wymieszaj z cynamonem.
  2. Brzoskwinie obierz, pokrój na pół i usuń pestki. Na patelni rozpuść masło, dodaj pozostały cukier i karmelizuj brzoskwinie, aż staną się złociste.
  3. Podawaj ryż na mleku z karmelizowanymi brzoskwiniami na wierzchu.
  4. Możesz także przygotować deser w pucharku, przekładając ryż brzoskwiniami.
fot. Obiad na słodko: ryż na mleku z brzoskwiniami/Adobe Stock, sriba3

Obiad na słodko, ale z mięsem: kaczka w sosie pomarańczowym

Kaczka w sosie pomarańczowym to eleganckie danie, które łączy delikatność mięsa z intensywnym, słodko-kwaśnym smakiem pomarańczy. Pieczone jabłka dodają potrawie owocowej nuty, idealnie komponując się z aromatycznym sosem.

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki,
  • 3 pomarańcze (sok i skórka),
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 2 jabłka,
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Piersi z kaczki natrzyj solą i pieprzem, smaż na suchej patelni skórą do dołu, aż skórka stanie się chrupiąca. Przełóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10-15 minut.
  2. W rondlu wymieszaj sok z pomarańczy, miód i ocet balsamiczny, gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  3. Jabłka pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, piecz w piekarniku z dodatkiem masła przez około 20 minut.
  4. Podawaj kaczkę polaną sosem pomarańczowym z pieczonymi jabłkami.
fot. Obiad na słodko z mięsem: kaczka w sosie brzoskwiniowym/Adobe Stock, CCat82

Fit obiad na słodko: placuszki z ricottą i borówkami

Placuszki z ricottą i borówkami (lub jagodami) to delikatne i puszyste danie, które doskonale sprawdzą się jako słodki obiad lub deser. Ricotta nadaje im kremową konsystencję, a świeże owoce dodają lekkiego, orzeźwiającego tonu.

Składniki:

  • 250 g ricotty,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1 łyżka cukru lub słodziku,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka borówek,
  • masło lub olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Ricottę wymieszaj z jajkami, cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia, aż powstanie gładkie ciasto.
  2. Delikatnie dodaj borówki do ciasta, mieszając, aby się równomiernie rozłożyły. Część odłóż do dekoracji.
  3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i smaż placuszki na złoty kolor z obu stron.
  4. Podawaj placuszki posypane cukrem pudrem, z dodatkową porcją świeżych jagód na wierzchu.
fot. Obiad na słodko fit: placuszki z ricottą/Adobe Stock, Olga

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 05.11.2020.

Reklama

Zobacz też inne pomysły na słodkie dania:

Reklama
Reklama
Reklama