Reklama

Ciasta z truskawkami i galaretką to dobra opcja na wiele okazji - jako idealny dodatek do porannej kawy, wyśmienite ciasto na komunię, a także obowiązkowa pozycja w menu na imieniny w domu.

Reklama

Ciasto biszkoptowe z truskawkami i galaretką

Ten prosty przepis na biszkopt to gwarancja puszystego ciasta - Brytyjczycy nazywają je sponge cake. Dodatek budyniu zapewnia idealną konsystencję.

Składniki:

  • 45 g mąki pszennej,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 g cukru pudru,
  • 3 jajka,
  • 2 opakowania czerwonej galaretki,
  • 800 ml wrzącej wody,
  • 500-600 g umytych i pozbawionych szypułek truskawek.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, budyń waniliowy i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski. Wymieszaj.
  2. Jajka rozbij, oddzielając żółtka od białek.
  3. Białka ubij na sztywną, lśniącą pianę. Dodawaj stopniowo cukier puder, nie przerywając ubijania.
  4. Pora na kolejny krok - stopniowo dodawaj po jednym żółtku, cały czas ubijając.
  5. Na sam koniec masę jajeczną połącz z suchymi składnikami - uwaga, miksuj tylko do połączenia składników.
  6. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piecz przez ok. 25 minut w 180 stopniach C.
  7. 2 opakowania galaretki rozpuść we wrzątku. Odstaw do wystudzenia. Gdy galaretka wystygnie, wstaw ją do lodówki, aby lekko stężała.
  8. Truskawki poprzekrawaj na połówki. Poukładaj je na biszkopcie, zalej galaretką. Wstaw ciasto z truskawkami i galaretką do lodówki - najlepiej na co najmniej 8-12 godzin.
fot. Ciasto biszkoptowe z truskawkami i galaretką/Adobe Stock, Bart

Ciasta z truskawkami i galaretką w wersji sernikowej

Sernik na zimno to jeden z najpopularniejszych wariantów ciasta z truskawkami i galaretką. Jeśli chcesz, możesz dodać inne owoce sezonowe - np. borówki albo maliny.

Składniki:

  • 1 kg twarogu na sernik,
  • 200 g herbatników,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 1 galaretka truskawkowa,
  • 400 g truskawek (umytych i bez szypułek),
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 330 ml śmietanki kremówki,
  • 3/4 szklanki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw do wystudzenia.
  2. Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm - jej dno wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Herbatniki bardzo drobno pokrusz, wymieszaj z roztopionym masłem, tak żeby powstała ciasteczkowa masa o konsystencji mokrego piasku. Masą wyłóż dno tortownicy, lekko ugnieć. Wstaw do lodówki.
  4. Mleko zagotuj, zdejmij z ognia. Wsyp żelatynę i rozpuść ją, energicznie mieszając.
  5. W dużej misce umieść twaróg. Dodaj cukier wanilinowy, kremówkę i cukier puder. Wymieszaj.
  6. Do ciepłej i płynnej żelatyny dołóż łyżkę masy sernikowej, energicznie wymieszaj trzepaczką. Dodaj jeszcze 2 łyżki masy serowej, znowu wymieszaj. W ten sposób zahartuj jeszcze kilka łyżek masy, następnie połącz żelatynę z resztą masy serowej.
  7. Wymieszaj na jednolitą masę.
  8. Masę serową wyłóż na schłodzony spód z ciasteczek.
  9. Odstaw sernik na 30-45 minut do lodówki, aby masa z żelatyną nieco zastygła.
  10. Po upływie wyznaczonego czasu, na ciasto wyłóż truskawki. Wierzch zalej galaretką.
  11. Ciasto z truskawkami i galaretką powinno teraz chłodzić się w lodówce przez 8-12 godzin.
fot. Sernik z truskawkami i galaretką/Adobe Stock, olyina
Reklama

Zobacz więcej przepisów na ciasta z truskawkami i galaretką:

Reklama
Reklama
Reklama