Reklama

Bób jest cennym źródłem białka, dlatego jest chętnie wykorzystywany w potrawach wegetariańskich i wegańskich. Dodatkowo ma lekki i subtelny smak, więc możesz go dowolnie łączyć z wieloma produktami. Bób w przepisach wegetariańskich wykorzystuje się przede wszystkim do sałatek i past kanapkowych, jednak to także idealny dodatek do makaronów. Poznaj najlepsze przepisy wegetariańskie z bobem.

Reklama

Spis treści:

  1. Sałatka z bobem
  2. Makaron z bobem i zielonym groszkiem
  3. Pasta kanapkowa à la hummus z bobem

Bób: przepis wegetariański na sałatkę

Sałatka z bobem to pyszna klasyka. Idealnie pasuje jako dodatek do obiadu albo samodzielny posiłek, szczególnie podczas upalnych dni.

Składniki:

  • 250 g bobu,
  • pół słoiczka kaparów,
  • duża garść świeżych listków bazylii,
  • 7-8 sztuk suszonych pomidorów w oleju,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • łyżka dowolnych orzechów,
  • starty parmezan lub grana padano (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Bób umyj i wrzuć do gotującej się, osolonej wody. Gotuj ok. 10 minut, aż bób zmięknie, a skórka lekko się zmarszczy.
  2. Pomidory suszone pokrój w paseczki. Bób po ugotowaniu odcedź, przelej chłodną wodą, a następnie usuń skórki.
  3. Pomidory, bób i kapary dodaj do miski. Dodaj listki bazylii, a następnie przygotuj sos.
  4. Wymieszaj oliwę z oliwek z przyprawami oraz posiekanym ząbkiem czosnku. Polej sałatkę, a następnie udekoruj posiekanymi orzechami.
  5. Jeśli nie jesteś na diecie wegańskiej, dodaj także grana padano lub parmezan (możesz także użyć wegańskiego odpowiednika).
bób przepisy wegetariańskie sałatka

fot. Bób: przepisy wegetariańskie (tu: sałatka z bobu)/Adobe Stock, Jacek Chabraszewski

Bób: przepis na makaron z zielonymi warzywami

Bób lubi towarzystwo makaronów. Dzięki łagodnemu smakowi doskonale pasuje do wszelkich past i świetnie łączy się z sosami, oliwą z oliwek oraz przyprawami.

Składniki:

  • 200 g makaronu penne,
  • 250 g bobu,
  • 200 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego),
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka grana padano (opcjonalnie),
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Bób umyj i wrzuć do osolonego wrzątku na 10 minut. Makaron ugotuj al dente. Groszek zblanszuj 2-3 minuty.
  2. Na niewielkiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie wrzuć całe ząbki czosnku. Smaż kilka minut, a następnie wyjmij czosnek (w ten sposób powstanie smakowa oliwa).
  3. Na talerzu ułóż makaron, ugotowany bób razem ze skórką oraz groszek. Polej całość przygotowaną oliwą czosnkową, a następnie dopraw solą i pieprzem.
  4. Jeśli używasz sera, posyp całość grana padano. Jeśli jesteś na diecie wegańskiej, użyj lekko podprażonych na suchej patelni płatków drożdżowych lub sięgnij po roślinny odpowiednik żółtego sera.
bób przepisy wegetariańskie makaron

fot. Bób: wegetariańskie przepisy (tu: makaron z bobem)/Adobe Stock, al62

Bób: wegetariański przepis na pastę kanapkową

Pasty kanapkowe i hummusy to bardzo proste przepisy wegetariańskie z bobem. Doskonale sprawdzają się nie tylko do pieczywa, ale także do tortilli, a także jako gęsty sos do dania obiadowego.

Składniki:

  • 350 g bobu,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • ząbek czosnku,
  • kilka listków bazylii,
  • łyżeczka rozmarynu,
  • szczypta chilli,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Bób ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, a następnie usuń skórki.
  2. Do misy blendera lub malaksera wrzuć ugotowany bób, dodaj oliwę, czosnek oraz przyprawy i sok z cytryny. Całość zmiksuj na gładką masę.
  3. Dopraw do smaku, jeśli potrzebujesz.
bób przepisy wegetariańskie pasta kanapkowa

fot. Bób: przepisy wegetariańskie (tu: pasta z bobu)/Adobe Stock, madaland

Reklama

Zobacz także inne przepisy z bobem i poznaj ciekawostki na jego temat:

Reklama
Reklama
Reklama