Drink z syropem miętowym, czyli popularne mojito, może być przygotowane na wiele sposobów. Jeśli nie chcesz samodzielnie wyciskać soku z listków mięty, możesz kupić gotowy syrop mojito, który da się połączyć z rumem lub wódką.
Spis treści
- Przepis podstawowy: drink mojito na rumie
- Drink mojito na spirytusie
- Drink z syropem miętowym
- Skąd nazwa mojito?
- Jaki wybrać rum?
- Sposoby na perfekcyjne mojito
Drink mojito na rumie
Składniki:
- limonka,
- 60 ml rumu,
- 4 łyżeczki brązowego cukru,
- garść listków mięty,
- kruszony lód,
- woda gazowana.
Sposób przygotowania:
- Wybierz grube, wysokie szkło do przygotowania drinku. Wlej rum i wsadź garść mięty.
- Użyj tłuczka, aby ugnieść ją w szklance. Wlej rum i dodaj brązowy cukier. Ponownie użyj tłuczka dla lepszego połączenia składników.
- Dodaj limonkę, kruszony lód i wodę gazowaną.
- Podawaj schłodzony i udekoruj plastrami limonki.
- Jeżeli chcesz, aby drink wyglądał efektowniej, użyj obieraczki do warzyw i wykonaj wstążeczkę z obierków skórki z limonki.
Drink mojito na spirytusie
Składniki:
- pół limonki,
- pół cytryny,
- 60 ml spirytusu lub 30 ml spirytusu wymieszanego z 30 ml wódki,
- garść mięty,
- 5 łyżeczek cukru brązowego,
- kruszony lód,
- woda gazowana.
Sposób przygotowania:
- Weź szklankę o grubym szkle. Za pomocą tłuczka ugnieć dokładnie miętę.
- Wyciśnij sok z limonki i cytryny.
- Wlej wódkę i spirytus. Wsyp brązowy cukier i wypełnij wszystko gazowaną wodą. Wsyp kruszony lód.
- Udekoruj dodatkowymi listkami mięty lub bazylii.
fot. Drink z syropem miętowym/Adobe Stock, Brent Hofacker
Drink z syropem miętowym
Składniki:
- limonka,
- woda gazowana,
- 40 ml syropu miętowego,
- garść mięty,
- kruszony lód,
- 50 ml białego rumu.
Sposób przygotowania:
- Limonkę przekrój na ćwiartki. Z dwóch wyciśnij sok do szklanki.
- Za pomocą tłuczka utrzyj miętę.
- Wlej rum i wodę gazowaną. Wymieszaj z syropem miętowym i dodaj kruszony lód.
- Możesz zmniejszać lub zwiększać dowolnie ilość soku z limonek albo świeżych cytryn w zależności od upodobania.
Skąd nazwa mojito?
Mojito wywodzi się z Kuby, a dokładniej powstał w Hawanie, w barze o nazwie „La Bodeguita del Medio”, którego właścicielem był Angelo Martinez i to on wykreował ten znany na całym świecie drink. Legenda głosi, że Angelo Martinez tak bardzo kochał swój zawód barmana, że wciąż tworzył i mieszał nowe kompozycje koktajli — mógł robić to przez długie godziny, nie czując zmęczenia. Dokładne pochodzenie nazwy tego drinka nie jest znane.
Niektórzy twierdzą, że pochodzi od kubańskiej potrawy o nazwie „al mojo”, składającej się z cytrusów i czosnku. Drudzy w nazwie dopatrują się związku z hiszpańskim przymiotnikiem „mojadito”, oznaczającym mokry, wilgotny, a jeszcze inni twierdzą nawet, że nazwa ma związek z terminem „voodoo Mojo” oznaczającym rzucenie na kogoś uroku.
Jaki wybrać rum do mojito?
W przypadku tego drinku możesz zaopatrzyć się w łatwo dostępny Bacardi z Puerto Rico - jest lżejszy i nie przyćmi smaku reszty napoju. Jamajski Appleton to destylat pochodzący z melasy – to idealny wybór jeżeli szukasz naturalnej słodyczy. Ostatni z bardziej znanych to Havana Club, który powstaje na bazie kubańskiego przepisu. Ma wyczuwalne nuty kokosa i wanilii.
fot. Drink z syropem mojito/Adobe Stock, Joshua Resnik
6 sposobów na idealne mojito
Wypróbuj tych kilka rad, a orzeźwiające mojito będzie zawsze hitem wśród twoich gości:
- Biały rum – nie używaj ciemnej lub złotej odmiany ze względu na intensywność oraz kolor, którzy może zaburzyć wygląd drinku po wymieszaniu;
- Liście mięty – nie rwij ich na mniejsze kawałki, gdyż w ten sposób uwalniasz z nich niechcianą goryczkę. Najlepiej włóż do szklanki o grubym szkle i utrzyj za pomocą drewnianego lub metalowego tłuczka. Olejki eteryczne w łatwiejszy sposób przedostaną się do napoju;
- Limonka – jeżeli zależy ci, aby drink był bardziej odświeżający, wyciśnij sok i wlej połączony z wodą gazowaną lub tonikiem. Używając ćwiartek ze skórką, upewnij się, że jest dokładnie wyszorowana – w przeciwnym wypadku może diametralnie zmienić smak;
- Gotowe mieszanki – idąc na łatwiznę, nie otrzymasz najlepszego smaku. Zamiast soku z limonki będziesz musiała zadowolić się kwaskiem cytrynowym i mieszanką cukru i syropu glukozowo-fruktozowego;
- Cukier – w przypadku brązowego lub kryształu musisz dokładnie rozpuścić go albo utrzeć za pomocą tłuczka do mojito. Wykorzystaj angielski simple syrup lub ten z agawy, aby uniknąć dodatkowego problemu;
- Wymieszaj – wstrząsanie może wpłynąć na smak mięty oraz sprawić, ze nieestetycznie przyklei się do warstw lodu. Użyj długiej metalowej szpatułki i delikatnie przesuń wzdłuż ścianki szklanki.
fot. Drink z syropem mojito i wódką/Adobe Stock, Sea Wave
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 19.06.2019
Czytaj także:
Idealne letnie koktajle
Drink z ogórkiem
Drinki z martini