Drink z syropem miętowym - pomysły na orzeźwiające drinki z rumem lub wódką

Drink z syropem mojito fot. Adobe Stock, Davide Angelini
Drink z syropem mojito to popularna alternatywa dla klasycznego mojito. Możesz wykorzystać do jego przygotowania wódkę lub rum, tak jak w oryginalnym przepisie. Świetnie sprawdzi się także drink z syropem miętowym - szczególnie podczas upalnych dni. Sprawdź, jak szybko je przygotować.
/ 21.03.2022 15:12
Drink z syropem mojito fot. Adobe Stock, Davide Angelini

Drink z syropem miętowym, czyli popularne mojito, może być przygotowane na wiele sposobów. Jeśli nie chcesz samodzielnie wyciskać soku z listków mięty, możesz kupić gotowy syrop mojito, który da się połączyć z rumem lub wódką.

Spis treści

  1. Przepis podstawowy: drink mojito na rumie
  2. Drink mojito na spirytusie
  3. Drink z syropem miętowym
  4. Skąd nazwa mojito?
  5. Jaki wybrać rum?
  6. Sposoby na perfekcyjne mojito

Drink mojito na rumie

Składniki:

  • limonka,
  • 60 ml rumu,
  • 4 łyżeczki brązowego cukru,
  • garść listków mięty,
  • kruszony lód,
  • woda gazowana.

Sposób przygotowania:

  1. Wybierz grube, wysokie szkło do przygotowania drinku. Wlej rum i wsadź garść mięty.
  2. Użyj tłuczka, aby ugnieść ją w szklance. Wlej rum i dodaj brązowy cukier. Ponownie użyj tłuczka dla lepszego połączenia składników.
  3. Dodaj limonkę, kruszony lód i wodę gazowaną.
  4. Podawaj schłodzony i udekoruj plastrami limonki.
  5. Jeżeli chcesz, aby drink wyglądał efektowniej, użyj obieraczki do warzyw i wykonaj wstążeczkę z obierków skórki z limonki.

Drink mojito na spirytusie

Składniki:

  • pół limonki,
  • pół cytryny,
  • 60 ml spirytusu lub 30 ml spirytusu wymieszanego z 30 ml wódki,
  • garść mięty,
  • 5 łyżeczek cukru brązowego,
  • kruszony lód,
  • woda gazowana.

Sposób przygotowania:

  1. Weź szklankę o grubym szkle. Za pomocą tłuczka ugnieć dokładnie miętę.
  2. Wyciśnij sok z limonki i cytryny.
  3. Wlej wódkę i spirytus. Wsyp brązowy cukier i wypełnij wszystko gazowaną wodą. Wsyp kruszony lód.
  4. Udekoruj dodatkowymi listkami mięty lub bazylii.

drink z syropem miętowymfot. Drink z syropem miętowym/Adobe Stock, Brent Hofacker

Drink z syropem miętowym

Składniki:

  • limonka,
  • woda gazowana,
  • 40 ml syropu miętowego,
  • garść mięty,
  • kruszony lód,
  • 50 ml białego rumu.

Sposób przygotowania:

  1. Limonkę przekrój na ćwiartki. Z dwóch wyciśnij sok do szklanki.
  2. Za pomocą tłuczka utrzyj miętę.
  3. Wlej rum i wodę gazowaną. Wymieszaj z syropem miętowym i dodaj kruszony lód.
  4. Możesz zmniejszać lub zwiększać dowolnie ilość soku z limonek albo świeżych cytryn w zależności od upodobania.

Skąd nazwa mojito?

Mojito wywodzi się z Kuby, a dokładniej powstał w Hawanie, w barze o nazwie „La Bodeguita del Medio”, którego właścicielem był Angelo Martinez i to on wykreował ten znany na całym świecie drink. Legenda głosi, że Angelo Martinez tak bardzo kochał swój zawód barmana, że wciąż tworzył i mieszał nowe kompozycje koktajli — mógł robić to przez długie godziny, nie czując zmęczenia. Dokładne pochodzenie nazwy tego drinka nie jest znane.

Niektórzy twierdzą, że pochodzi od kubańskiej potrawy o nazwie „al mojo”, składającej się z cytrusów i czosnku. Drudzy w nazwie dopatrują się związku z hiszpańskim przymiotnikiem „mojadito”, oznaczającym mokry, wilgotny, a jeszcze inni twierdzą nawet, że nazwa ma związek z terminem „voodoo Mojo” oznaczającym rzucenie na kogoś uroku.

Jaki wybrać rum do mojito?

W przypadku tego drinku możesz zaopatrzyć się w łatwo dostępny Bacardi z Puerto Rico - jest lżejszy i nie przyćmi smaku reszty napoju. Jamajski Appleton to destylat pochodzący z melasy – to idealny wybór jeżeli szukasz naturalnej słodyczy. Ostatni z bardziej znanych to Havana Club, który powstaje na bazie kubańskiego przepisu. Ma wyczuwalne nuty kokosa i wanilii.

drink z syropem mojito przepisfot. Drink z syropem mojito/Adobe Stock, Joshua Resnik

6 sposobów na idealne mojito

Wypróbuj tych kilka rad, a orzeźwiające mojito będzie zawsze hitem wśród twoich gości:

  • Biały rum – nie używaj ciemnej lub złotej odmiany ze względu na intensywność oraz kolor, którzy może zaburzyć wygląd drinku po wymieszaniu;
  • Liście mięty – nie rwij ich na mniejsze kawałki, gdyż w ten sposób uwalniasz z nich niechcianą goryczkę. Najlepiej włóż do szklanki o grubym szkle i utrzyj za pomocą drewnianego lub metalowego tłuczka. Olejki eteryczne w łatwiejszy sposób przedostaną się do napoju;
  • Limonka – jeżeli zależy ci, aby drink był bardziej odświeżający, wyciśnij sok i wlej połączony z wodą gazowaną lub tonikiem. Używając ćwiartek ze skórką, upewnij się, że jest dokładnie wyszorowana – w przeciwnym wypadku może diametralnie zmienić smak;
  • Gotowe mieszanki – idąc na łatwiznę, nie otrzymasz najlepszego smaku. Zamiast soku z limonki będziesz musiała zadowolić się kwaskiem cytrynowym i mieszanką cukru i syropu glukozowo-fruktozowego;
  • Cukier – w przypadku brązowego lub kryształu musisz dokładnie rozpuścić go albo utrzeć za pomocą tłuczka do mojito. Wykorzystaj angielski simple syrup lub ten z agawy, aby uniknąć dodatkowego problemu;
  • Wymieszaj – wstrząsanie może wpłynąć na smak mięty oraz sprawić, ze nieestetycznie przyklei się do warstw lodu. Użyj długiej metalowej szpatułki i delikatnie przesuń wzdłuż ścianki szklanki.

drink z syropem mojito i wódkąfot. Drink z syropem mojito i wódką/Adobe Stock, Sea Wave

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 19.06.2019

Czytaj także:
Idealne letnie koktajle
Drink z ogórkiem
Drinki z martini

Redakcja poleca

REKLAMA