Dania z wołowiny - przepisy

Dania z wołowiny fot. Fotolia
Może być bardzo smaczna, ale kulinarny sukces w dużej mierze zależy od jakości mięsa. Nie bez znaczenia jest też sposób jej przyrządzenia i znajomość różnych trików.
/ 23.05.2013 10:46
Dania z wołowiny fot. Fotolia
Wołowina jest lekkostrawna, bo zawiera niewielkie ilości tłuszczu. Stanowi dobre źródło soli mineralnych, a w szczególności łatwo przyswajalnego żelaza oraz fosforu, magnezu i wapnia. Ponieważ pochodzi od sztuk hodowanych średnio czterokrotnie dłużej niż hoduje się świnie, jest dojrzalsza, a przez to zdrowsza od wieprzowiny. Powszechnie dostępną u nas wołowinę warto dusić lub piec. Na steki najlepsza będzie wołowina argentyńska. Najdroższa na świecie jest natomiast wołowina japońska od krów rasy Wagyu. Charakteryzuje się marmurkowym przerostem tłuszczu.

Sprawdź nasze przepisy na świetne dania z mięsa wołowego!

Jak zrobić boeuf Strogonow? Najlepszy przepis na strogonowa
Jak zrobić boeuf Strogonow? Najlepszy przepis na strogonowa
Boeuf Strogonow czyli popularnego strogonowa robi się z wołowiny krojonej w długie paski. Mięso smaży się z pieczarkami, doprawia mieloną papryką. Boeuf Stroganow, bo tak brzmi poprawna nazwa dania, podaje się z pieczywem, ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Wołowina z cebulką po burgundzku - przepis
Wołowina z cebulką po burgundzku - przepis
Zamiast szalotek do mięsa wołowego można dodać ostrzejsze w smaku cebulki dymki. Tę potrawę w Burgundii tradycyjnie serwuje się z czosnkowymi grzankami.
Zrazy wołowe w sosie grzybowym - przepis
Zrazy wołowe w sosie grzybowym - przepis
Zrazy wołowe w sosie grzybowym - przepis na pyszne danie obiadowe z mięsa wołowego.
Udziec wołowy faszerowany papryką - przepis
Udziec wołowy faszerowany papryką - przepis
Do farszu do wołowiny możesz dodać po kawałku kolorowej papryki. Pieczeń będzie bardziej apetyczna.

Redakcja poleca

REKLAMA