Składniki:
- 1,5 kg udźca wołowego
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- kilka ziaren pieprzu
- gałązka rozmarynu
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 strąk czerwonej papryki
- 20 dag pieczarek
- 1 łyżka musztardy
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Wino podgrzej z pieprzem i rozmarynem, ostudź. Marynatą zalej mięso, odstaw na noc. Mięso osącz, natnij wzdłuż w dwóch miejscach.
- Cebulę zeszklij na oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i pieczarki. Podduś, przypraw, przestudź. Wymieszaj z musztardą i jajkiem.
- Farszem napełnij nacięcia udźca wołowego. Mięso piecz 30 min w temp. 220 st. C, a potem 50 min. w temp. 180 st. C.